UJUTRO PLAŠI REGIONOM, A NAVEČER...

Josipović spočitao Kolindi članstvo u Trilaterali

12.11.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Na manifestaciji Poslovni uzlet kontinentalne Hrvatske, održanoj danas na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, predsjednik Ivo Josipović istaknuo je važnost gospodarske suradnje za regiju te iskoristio priliku 'oribati' svoju protukandidatkinju i članicu Trilaterale Kolindu Grabar Kitarović. Smatra da je licemjerno 'ujutro plašiti građane regionom, Titom i novom Jugoslavijom, a onda navečer iza zatvorenih vrata pripremati 'najveći međunarodni regionalni skup nakon smrti Tita u Beogradu'

'Naši uspješni gospodarstvenici u cijeloj regiji investiraju, trguju, prodaju, ostvaruju velike prihode i smatram kako je licemjerno ujutro plašiti ljude regionom, kako se to kaže, Titom, novom Jugoslavijom i drugim potpuno nerealnim i neprimjerenim sadržajima, a opet navečer bez javnosti, iza zatvorenih vrata, pripremati i organizirati 'najveći međunarodni regionalni skup nakon smrti Tita' (tzv. sastanak Trilateralne komisije, op.a.)', naglasio je Josipović. Pojasnio je kako je takav skup održan u Beogradu prošli vikend, ali da se naša članica Trilaterale, organizatora skupa, sakrila i nije pojavila na njemu. Iako je na upit novinara izbjegao reći da se radi o njegovoj protukandidatkinji, iz konteksta je posve jasno da je u pitanju Grabar Kitarović, jedina članica Trilaterale iz Hrvatske.

Josipović je zaključio da je siguran da će poduzetnici prepoznati što je projekt, što je program, a što licemjerje.

Na gostovanju u Osijeku predsjednik Josipović je komentirao i granice sa Srbijom rekavši kako dogovora sa Srbijom očito neće biti zbog razmimoilaženja u stavovima, pa će se koristiti neki drugi mehanizmi poput arbitraže ili međunarodnog suda. Ne smatra ni da će puštanje Vojislava Šešelja na slobodu poremetiti odnose dviju država, no ocijenio je da je slučaj Šešelj još jedan primjer neefikasnosti međunarodnog pravosuđa.

'Slično se dogodilo i u slučaju Miloševića. Ne znam jesu li humanitarni razlozi bili takvi da opravdaju puštanje, to neka bude na dušu onima koji su tu odluku i donijeli', rekao je predsjednik Josipović.

Sama manifestacija Poslovni uzlet zbog interesa medija za predsjedničku predizbornu utrku gotovo da je pala u drugi plan iako se u izlaganju Dražena Prosa, zamjenika ministra poduzetništva i obrtništva, moglo čuti kako je u posljednje tri godine Ministarstvo radilo u smislu jačanja malog i srednjeg gospodarstva pa je segment bespovratnih poticaja dostigao više od dva milijuna kuna kroz poduzetničke impulse. Zamjenik ministra Pros smatra kako su olakšice poput smanjenja nameta za 60 milijuna kuna godišnje te promjena zakona o PDV-u koji se plaća po naplaćenim računima uvelike pomogle da malo i srednje poduzetništvo 'prodiše'.

Kao primjeri uspješnog poslovanja na skupu istaknute su i tri tvrtke iz istočne, središnje Hrvatske i zagrebačke regije. Riječ je o tvrtkama Starco iz Belog Manastira, Emerson iz Zagreba i Centrometal iz Macinca, tvrtkama koje godišnje prihoduju između 150 i 190 milijuna kuna godišnje, a izvoze oko 150 milijuna kuna.

Poslovni uzlet kontinentalne Hrvatske naziv je današnje manifestacije na osječkom Poljoprivrednom fakultetu koju je organizirao Poslovni dnevnik u sklopu projekta kojim se promoviraju malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo. Projekt je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske te u suorganizaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta. Manifestaciju je otvorio predsjednik Ivo Josipović naglasivši kako je skup dokaz želje za znanjem te kako se Hrvatska mora razvijati ravnopravno da bi se prevladale razlike između regija, a u tome veliku zadaću imaju županije uz potporu države. No, prema riječima predsjednika Josipovića, za to su potrebne i ustavne promjene.

‘Iskustva drugih zemalja pokazuju da paralelno s nastojanjima na razini gospodarstva mora postojati efikasan sustav administracije, uprave, pravosuđa i državnog ustroja. Upravo zato i predlažem promjene koje bi morale biti pokretačka sila upravo u ovom administrativnom dijelu. Neće biti uspješnih gospodarskih reformi ako ne provedemo administrativne i upravne reforme, uključivši i regionalizaciju', istaknuo je Josipović.