NOVI SASTANAK S VLADOM

Josipović seljacima dogovorio nastavak pregovora

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović sinoć je primio predstavnike udruga poljoprivrednika koji su ga upoznali s propalim pregovorima s Vladom, te su nakon tri sata razgovora već zakazani novi pregovori Vlade i seljačkih udruga

Predstavnici Udruga izvijestili su predsjednika Josipovića o prosvjedima koje organiziraju diljem Hrvatske, a Josipović je apelirao na seljake da uvažavaju teško stanje u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo i zemlja u cjelini.

'Predsjednik nas je saslušao, objasnili smo mu sve naše probleme i stanje na terenu, pri čemu je on pokazao veliko razumijevanje za sve što nam se događa. Osobno je kontaktirao s premijerkom Jadrankom Kosor i dogovoreno je da ćemo se u nedjelju opet sastati s nekim od predstavnika Vlade negdje u Slavoniji', rekao je predsjednik Đakovačke udruge Brazda Matija Brlošić

Seljački vođe trebale bi danas dobiti poziv za sastanak s Vladom, a Brlošiće tvrdi da blokade prometnica do daljnjega neće biti, ali da ostaju na cestama.

Dopredsjednik vukovarsko-srijemskog HSS-a Stjepan Filić rekao je da će prosvjednici ostati u traktorima na cesti kod Vinkovaca, a ujutro će se dogovoriti o daljnjim koracima. Seljaci su sigurni, prema Filićevim riječima, da neće odustati.

Uoči sastanka predstavnika seljaka s Josipovićem, reagirao je glavni Vladin pregovarač sa seljacima ministar poljoprivrede Petar Čobanković i rekao kako je očekivao da će ga nazvati netko iz Ureda predsjednika.

'Predsjednik može razgovarati s kim god hoće, ali ne bi bilo loše da se netko od njegovih savjetnika konzultirao sa mnom. Takvog poziva, nažalost, nije bilo. Sve mi to zvuči pomalo neozbiljno', rekao je Čobanković.

Svi sudionici razgovora s Josipovićem podržali su istinsku reformu poljoprivrede sukladno pravilima Europske unije te striktno i dosljedno provođenje zakona, uključivši i pravila o potporama. Konstatirano je teško stanje u poljoprivredi, a predstavnici udruga predsjednika Josipovića su izvijestili o brojnim problemima i nepravilnostima u sustavu.

Josipović je tako pozvao udruge i Vladu da nastave pregovore i da, uvažavajući stanje u gospodarstvu, nađu rješenje za sadašnje stanje i provedbu reforme, posebno vodeći računa o pravednosti rješenja i položaju najugroženijih seoskih gospodarstava.

Udruge poljoprivrednika izvijestit će predsjednika Josipovića o razvoju događaja i eventualnom nastavku pregovora s Vladom.

U izaslanstvu udruga poljoprivrednika bili su Mato Mlinarić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih seljaka Bjelovarsko-bilogorske županije, Dragutin Dukić, predstavnik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije, Matija Brlošić, predstavnik Brazde Osječko-baranjske županije, Zvonko Pipić, predstavnik proizvođača duhana Virovitičko-podravske županije, Josip Brođanac, predstavnik ratara Virovitičko-podravske županije, Darko Oškera, predstavnik Nezavisnih hrvatskih seljaka Bjelovarsko-bilogorske županije, Tomislav Pokrovac, predstavnik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, Josip Zmaić, predstavnik Brodsko-posavske županije i Tomislav Majetić, predstavnik Udruge uzgajivača simentalskog goveda Požeštine Požeško-slavonske županije, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Ipak blokiran promet

Prema priopćeju HAK-a, mnogim državnim cestama nije moguće normalno voziti zbog prosvjeda seljaka.

Zbog prosvjeda, prekinut je promet na državnim cestama: D 28 u Velikom Grđevcu, D 43 u Ivanić Gradu, D 45 u Garešnici, D 524 na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici u mjestu Letičani, D 1 od Mokrica do Velikog Trgovišća, D 2 na Podravskoj magistrali u mjestima Pitomača, Virovitica, Nova Bukovica, Donje Vratno (obilazak preko Strmca Podravskog), kao i na županijskim cestama: na ŽC u Berku, na ŽC u Bačevcu i Bušetini, te ŽC u mjestu Vukosavljevica.

Na državnim cestama: D 518 Vinkovci-Osijek, na D 7 na obilaznici Đakova, D 34 u Čađavici, D 43 kod Ivanić Grada, te na D 2 u Poljancu kod Ludbrega vozi se naizmjenično.