PREDSJEDNIK NA TURNEJI

Josipović putuje u Vatikan i Turkmenistan

24.04.2014 u 17:29

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović krajem ovoga tjedna i početkom idućeg boravit će u Vatikanu i Turkmenistanu

U nedjelju će prisustvovati svečanosti kanonizacije blaženih Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. na Trgu svetog Petra u Vatikanu, a odmah potom već u utorak, 29. travnja će otputovati u dvodnevni državni posjet Turkmenistanu. Kanonizacija u Vatikanu velik je događaj na globalnoj razini te se očekuje dolazak izaslanstava iz šezdesetak zemalja, od toga dvadesetak šefova država, oko dvadeset premijera i velik broj ministara, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Bit će to velik događaj i za Katoličku crkvu jer je riječ o prvoj dvostrukoj kanonizaciji u povijesti. Na jednoj od najvećih svečanosti u novijoj povijesti Katoličke crkve uz papu Franju očekuje se i nazočnost umirovljenog Benedikta XVI.

U Turkmenistanu će predsjednik prvog dana posjeta voditi službene razgovore s domaćinom, predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovim, a drugog dana obići će luku Turkmenbaši, u koju će u listopadu ove godine uploviti dva broda koje 'Uljanik' gradi za naručitelja iz Turkmenistana, kao i naftnu rafineriju u tom gradu.

Kao potvrda vrlo dobrih bilateralnih odnosa i zajedničke želje za jačanjem tih odnosa osobito na gospodarskom planu, navode iz Ureda predsjednika, bit će potpisan niz bilateralnih sporazuma o gospodarskoj i kulturnoj suradnji, kao i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te memorandum o suradnji u području turizma.

Upravo zbog jačanja gospodarske suradnje, u izaslanstvu predsjednika Republike Hrvatske bit će brojno gospodarsko izaslanstvo te će biti organiziran Turkmensko-hrvatski poslovni forum na kojem će se predstaviti hrvatske tvrtke iz sektora energetike, strojne obrade, niskogradnje, metaloprerađivačke industrije, brodogradnje i turizma.

U izaslanstvu predsjednika Republike će biti i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.