bivši predsjednik

Ivo Josipović o izborima u SDP-u: Željko Kolar favorit zbog svojih vrlina i kvalifikacija

28.08.2020 u 10:11

Bionic
Reading

'Povjerenstvo, mediji i građani moraju u vidu imati specifičnost predsjedničke funkcije..., a predsjednik je dužan javnosti dati podatke o svom radu', reko je bivši predsjednik Ivo Josipović o troškovima predsjedničke funkcije gostujuću na N1 televiziji. Komentirao je i ostare aktualne teme, od slučaja Zadravec do izbora u SDP-u

'Predsjednik samostalno odlučuje, ali ne o svakom detalju - tu su stručne službe koje pripremaju projekte i programe, a sve to mora biti u određenim okvirima.

Riječ je o specifičnom dužnosniku koji je osobno limitiran, mora se držati zahtjeva sigurnosti i ne može reći da ne želi sigurnosne procjene. Tu ima troškova kada je riječ o ljudstvu i prijevozu. To košta. O mnogim tim troškovima on ne odlučuje, posebno onima koji su vezani za sigurnost.

Povjerenstvo, mediji i građani moraju u vidu imati specifičnost predsjedničke funkcije..., a predsjednik je dužan javnosti dati podatke o svom radu', rekao je Ivo Josipović gostujući na N1 televiziji.

U Hrvatskoj je došlo do ozbiljnog pogoršanja kada je riječ o korupciji, naglasio je.

'Kada smo ulazili u EU pokazivali smo bolje brojke nego ranije. Korupcija je ponovo snažno uzela maha, i Hrvatska ima zato problem i kod procjene statusa kod investitora, kreditnog rejtinga...', rekao je te dodao kako je korupcija kapiralno društvo te da je velikom broju ljudi to postao način funkcioniranja.

'To je najveći poraz naše antikoruptivne politike, ona je postala način života. Tamna je brojka ogromna, a samo neki slučajevi izlaze na vidjelo. Samo nulta stopa tolerancije može dati dobre rezultate', kazao je Josipović.

Dodao je da je dobro da i premijer i država stalno govore o borbi protiv korupcije i da određeni dužnosnici za nju odgovaraju.

'Važni, razvikani slučajevi dugo traju, jer su procesi predugi i komplicirani. Ozbiljna istraživanja pravosuđa govore da je za generalnu prevenciju važno da presuda bude brza. Kada dugo traje proces, kazne budu slabe, društvo izgubi interes. Oni koji provode zakonodavstvo trebali bi voditi računa o značajkama kriminaliteta i njegovog progona. Ne treba graditi megapredmete, koji se često teško mogu u razumnom roku rješavati', rekao je bivši predsjednik.

Komentirajući snimku razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec iz KB Sestre milosrdnice, kazao je kako je to neugodan slučaj.

Po pitanju odnosa hrvatske većine i srpske manjine u Hrvatskoj rekao je kako podržava ono što su učinili svi, a posebno Boris Milošević. Dodao je kako se nada da će ovo biti početak jednog novog suživota i građnske Hrvatske koja respektira kolektivna prava.

Josipović smatra da je broj kandidata za predsjednika SDP-a razuman. Misli kako je Željko Kolar favorit zbog svojih vrlilna i kvalifikacija te vjeruje kako će prikupiti puno potpisa.

'SDP je demokratska stranka i mislim da je broj kandidat razuman. Mislim da on govori o demokratskom procesu u SDP-u, svi su kandidati dobri i svatko može biti dobar predsjednik. Mislim da je Željko Kolar favorit zbog svojih vrlina i kvalifikacija, ali vjerujem da će svakako prikupiti puno potpisa. Vjerujem da on zna okupiti i mislim da neće biti nikakvog revanšizma, da je sposoban nadići sukobe koji tinjaju, a pokazao se i kao uspješan župan. Krapinsko zagorska županija sada izgleda bolje nego prije, a i ostala tri kandidata doista su dobri i vjerujem da će se voditi sadržajna i konstruktivna utakmica. SDP ima budućnost i funkciju u društvu koju će pokazati na idućim izborima.

Siguran sam da je i kandidatkinja Mirela Ahmetović ozbiljna u budućnosti SDP-a. Vjerujem da je Kolarova prednost što nije sudjelovao u unutarstranačkom ratu. On je imao i konkretne projekte, vladao je kao premijer županije i bio je vrlo uspješan. Peđa Grbin je vrlo respektabilan kandidat i SDP je sretan što ima tako dobre kandidate. Vjerujem da, bez obzira na to tko dobije izbore, osvetništva neće biti i da svi kandidati teže okupljanju. Želim da nikada u SDP-u ne bude više pučističkih ambicija i pokušaja", rekao je Ivo Josipović za N1.