GUŽVA U DIP-U

Josipović predao 203.875 potpisa, i Milanović mu nosio kutije

06.12.2014 u 13:00

  • +13

Ivo Josipović predao sakupljene potpise za predsjedničku kandidaturu

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović predao je jutros 203.875 potpisa Državnom izbornom povjerenstvu. Budući da rok za predaju kandidatura istječe u ponoć, DIP će kandidature zaprimati cijeli dan, pa će u popodnevnim satima dočekati i HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović

Josipović je u Državno izborno povjerenstvo stigao u pratnji četrdesetak ljudi iz kampanje te članova stranaka koje podupiru njegovu kandidaturu. Tako je odmah pored njega koračao i premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ali i drugi visoki dužnosnici ostalih stranaka Kukuriku koalicije - članica Predsjedništva HNS-a Anka Mrak Taritaš, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, predsjednik IDS-a Boris Miletić, kao i stranaka koje podupiru njegovu kandidaturu, poput predsjednice Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Kako je Josipović kazao novinarima nakon kratkog razgovora s članovima Državnog izbornog povjerenstva, predao je 203.875 potpisa.

'Očekujem da u kampanji svi kandidati izađu s projektima, programima. Ja ću u ponedjeljak imati prezentaciju svog cjelovitog programa', kazao je kratko Josipović.

Nakon predavanja kandidature kratko se zadržao na kavi s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a nakon toga ga je na Markovu trgu dočekala predsjednica ORaH-a Mirela Holy, s kojom će se provozao u električnom automobilu do Uspinjače.

Uspinjačom su sišli s Gornjeg grada i odšetali do Cvjetnog trga, gdje se Josipović družio s aktivistima Zelenih i članovima ORaH-a, ali i s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji je uoči službenog početka kampanje odlučio podržati upravo Josipovića.

U ponoć, 6. prosinca, istječe rok u kojemu DIP-u moraju prispjeti predsjedničke kandidature. Kandidate mogu predložiti jedna politička stranka, koalicija stranaka ili birači. Neovisno o predlagatelju, svakog kandidata potpisima mora podržati najmanje deset tisuća birača.

DIP potom ima dva dana za provjeru pravovaljanosti kandidatura. Najkasnije do ponoći 8. prosinca objavit će listu kandidata za predsjednika države, što znači da će od utorka, 9. prosinca, krenuti službena izborna kampanja.

Trajat će 18 dana, dakle do 26. prosinca, i do tada kandidati trebaju birače uvjeriti da su baš oni pravi izbor za idućih pet godina.