RUČAK S AMCHAMOVCIMA

Josipović podržao antirecesijske mjere

12.05.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u srijedu u Zagrebu na poslovnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) da podupire Vladine mjere gospodarskog oporavka, naglasivši da bi one trebale biti ravnomjerno raspoređene da bi se zaštitili najugroženiji

'Podržavam program gospodarskog oporavka koji je iznijela predsjednica Vlade (Jadranka Kosor)', rekao je Josipović, dodajući da je riječ o popisu mjera, ali da je potrebna 'njihova hitna operacionalizacija'.

'Potičem Vladu da što prije provede mjere koje je zacrtala i da po mogućnosti zgusne raspored provedbe. Teret mjera za izlazak iz krize mora biti ravnomjerno raspoređen, pri čemu valja posebnu pozornost posvetiti zaštiti onih najugroženijih', rekao je hrvatski predsjednik u svom govoru na radnom ručku AmChama, kojemu su nazočili i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, australska veleposlanica Beverly Mercer te brojni hrvatski i američki gospodarstvenici.

'Bitno je da te aktivnosti što prije pokažu prave rezultate. To je važno za optimizam, što je izuzetno važna kategorija i u politici i u gospodarstvu', rekao je Josipović te naglasio da se 'Hrvatska i njezini susjedi još uvijek suočavaju s brojnim tranzicijskim problemima'.

'Iako smo godinama svjesni strukturalnih problema s kojima se suočavamo, nismo smogli političke snage da ih rješavamo. Navest ću samo neke primjere: brodogradnja, deficit u mirovinskom sustavu, neefikasnost u zdravstvu... a dodatno bih izdvojio visok stupanj korupcije, s kojom se donedavno nismo htjeli suočiti', rekao je Josipović.

'Vlada ima moju punu potporu u borbi protiv korupcije, za korupciju mora odgovarati svatko, bez obzira na kojoj se razini vlasti nalazi', rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je isto tako rekao da se ulaskom Hrvatske u NATO znatno popravila investicijska klima te dodao da očekuje dodatan napredak skorim završetkom pristupnih pregovora s Europskom unijom.

'Ja sam optimist, jer sada u Hrvatskoj postoji snažna volja da se uklone prepreke stranim ulaganjima', rekao je Josipović. Dodao je da u tom smislu 'Hrvatska želi biti partner SAD-a' te se osobito zauzeo za greenfield ulaganja.

Predsjednik AmChama Don Markušić je u uvodnom obraćanju uoči radnog ručka naglasio da je cilj udruge 'ojačati gospodarsku suradnju između dviju zemalja'.

'Važno je popraviti poslovnu klimu u Hrvatskoj, što će povećati strana ulaganja, osobito američkih tvrtki', rekao je Markušić.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) je neprofitna udruga osnovana s ciljem promoviranja interesa i stajališta američkih tvrtki, te ostalih stranih tvrtki u Hrvatskoj, da bi pridonijela unapređenju poslovnog okruženja u Hrvatskoj.