PREMIJER VS. PREDSJEDNICA

Josipović o propaloj čajanki na Pantovčaku

16.04.2015 u 11:11

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović u svojoj kolumni na Autografu osvrnuo se na neodazivanje Zorana Milanovića pozivu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nazivajući to propalom čajankom

'Nedavno je propao čaj udvoje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a. Propala čajanka otvorila je u javnosti brojna potrebna i nepotrebna pitanja zasjenivši i državni posjet bugarskog predsjednika Plevnelieva, prvi posjet stranog predsjednika Grabar Kitarović nakon što je preuzela dužnost predsjednice.

Dakako, mizeran broj redaka ili minuta koji je posvećen dolasku bugarskog predsjednika u Hrvatsku realna je slika stanja naših medija. Naprosto, izgleda da je načelo no scandal, no interest postalo dominatno. Nasuprot tome, propala čajanka okupirala je medijski prostor', piše Josipović za Autograf


Osvrće se na ocjene analitičara o ustavnosti poziva i Milanovićeve odbijenice. 'U tim analizama pojedini analitičari, u pravilu jasno politički opredijeljeni za vlast ili oporbu, iznose i potpuno fantastična tumačenja Ustava, od kojih se ističe ono kako predsjednica ne bi smjela zvati na razgovor šefove stranaka jer da time krši Ustav. Sasvim je jasno – predsjednica na razgovor može zvati koga god želi, a stranke se mogu i ne moraju odazvati. Nitko tu ne krši Ustav, ali svojom odlukom može utjecati na političku klimu u državi.

Pitanje je pristojnosti i političke mudrosti kako će se uputiti poziv, kao i hoće li se poziv prihvatiti, a eventualna odbijenica obrazložiti na način koji ne urušava dostojanstvo institucija, kako one koja daje odbijenicu tako ni one koja je prima. Verbalno i neverbalno, neposredno i putem različitih visokih i drugih izvora, šaketanje predsjednice i premijera, uz prateće orkestre jasno politički svrstanih komentatora, čini da nitko ne profitira, da svi gube', piše bivši predsjednik.

Nagoviješta još jedan sukob kojim će se okupirati javnost, a to je način na koji bi se trebala proslaviti 20-godišnjica Oluje. 'Na pomolu je novi spor Pantovčaka i Markova trga, onaj o proslavi Oluje. Već se čuje zveket političkog oružja prijeteći da čaj za dvoje pretvori u Bostonsku čajanku. Nadajmo se da će na oba brda biti dovoljno mudrosti da se to izbjegne', piše.

Više pročitajte ovdje