NA TRAKTORU I U CRKVI

Josipović nije želio komentirati Đakićevu izjavu

06.10.2011 u 20:41

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je poslije podne u Osijeku 14. osječki jesenski sajam, koji se održava od danas do 9. listopada pod njegovim pokroviteljstvom, a na kojemu sudjeluje više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača

U pratnji čelnika Osječko-baranjske županije i grada Osijeka predsjednik Josipović obišao je dva sajamska paviljona te razgledao izloženu poljoprivrednu mehanizaciju.

U izjavi novinarima predsjednik Josipović sajam je ocijenio uspješnim i vrlo poticajnim, posebice za one koji se bave poljoprivredom i prehrambenom industrijom.

Sreo sam ljude, od pčelara do prodavača poljoprivredne mehanizacije, koji kažu da su zadovoljni, da se puno radi i da nije lako, ali da se može. Spektar proizvoda je širok, ambicije su velike, i to je dobro, kazao je predsjednik Josipović.

Dodao je kako Hrvatska ima sustav subvencioniranja nabave poljoprivredne mehanizacije, ali da to treba koristiti tamo gdje je to isplativo.

Predsjednik Josipović nije želio odgovoriti na upit novinara da komentira jučerašnju izjavu saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića na stranačkom skupu u Osijeku.

Josipović posjetio Protestansku reformiranu kršćansku crkvu

Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je večeras u Tordincima nedaleko Vinkovaca Protestansku reformiranu kršćansku crkvu te vjernicima, okupljenim tom prigodom u crkvi, poručio kako 'bez ljubavi, pravde i pomirenja nema niti napretka Republike Hrvatske, niti sviju nas'.

'Od prvoga dana svoga mandata bio sam da se svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj omoguće vjerska prava i slobode', istaknuo je u govoru Josipović dodajući kako je siguran da će Protestanska reformirana kršćanska crkva u najskorije vrijeme potpisati s državom ugovor u kojem će se urediti prava ali i obveze te crkve prema državi.

Josipović je kazao kako nas ljudima čine osobine poput tolerancije, razumjevanja i ljubavi, napomenuvši kako je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda te sve vjeroispovjesti moraju imati jednak tretman i prava.

Predsjednika Josipovića je s oltara pozdravio pastor Protestantske reformirane kršćanske crkve u Tordincima Jasmin Milić koji je, u prigodnoj molitvi, zamolio Boga da predsjedniku Republike podari dug i uspješan život, a ostalim državnim dužnosnicima poželio da služe narodu u strahu od Boga.

U nazočnosti brojnih vjernika, predstavnika vjerskih zajednica, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, načelnika općine Tordinci Josipa Maletića te vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, Milić je zahvalio predsjedniku Josipoviću što je posjetio tordinačku protestantsku župu upravo u godini u kojoj ona obilježava 450. obljetnicu od prve protestanske sinode na tlu Hrvatske.

Podsjetio je kako je 17. svibnja 1551. godine u Tordincima održana prva protestantska sinoda na tlu Hrvatske te kako su Tordinci jedina hrvatska protestanska župa koja neprestano djeluje još od 16. stoljeća. Pastor Protestantske reformirane kršćanske crkve u Tordincima Jasmin Milić također je kazao kako se predsjednik Josipović i prije nego je postao predsjednik Republike zalagao za njihova prava a i sada to čini.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u Tordince je doputovao iz Baranje u kojoj je posjetio Eko centar Zlatna Greda.