ALKARI KOD PREDSJEDNIKA

Josipović nije tražio izbacivanje Mirka Norca

14.06.2010 u 13:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva (VAD) iz Sinja te potvrdio da će doći na Sinjsku alku, a na novinarsko pitanje zanijekao je da je tražio izbacivanje generala Mirka Norca, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, iz VAD-a

Govoreći nakon sastanka, predsjednik Ivo Josipović rekao je da je razgovarao s predstavnicima VAD-a o pripremama za Sinjsku alku koje, po njegovim riječima, teku jako dobro.

'Vjerujem da će to i ove godine biti velika priredba na čast i diku ne samo Sinja, već i cijele Hrvatske', rekao je predsjednik, dodavši da je Sinjska alka brend i to ne samo sinjski, nego i hrvatski. 'Trebamo je čuvati i od nje napraviti nešto po čemu će Hrvatska i danas, ali i sutra u Europskoj uniji biti prepoznatljiva', istaknuo je.

'Doći ću u Sinj i nazočit ću Alki kao pokrovitelj i bit će mi čast uručiti pobjedniku uobičajeni dar', rekao je predsjednik.

Alku depolitizirati!

Na novinarski upit je li pokroviteljstvo uvjetovao izbacivanjem osuđenog generala Mirka Norca iz VAD-a, Josipović je rekao da je najvažnije da Alka bude depolitizirana te da se preko Alke ne prelama politika, što se dosad događalo. Dodao je da više toga nema i da ima čvrsta obećanja organizatora da je Alka ono što bi trebala biti, tj. depolitizirana i važna kulturna priredba.

U tom kontekstu važno je članstvo bilo koga, nastavio je, dodavši da je to stvar statuta društva koji oni provode i tu nema nikakve politike, pa i što se tiče članstva bilo koje osobe, tvrdi Josipović. Na potpitanje je li tražio izbacivanje Norca iz VAD-a, Josipović je rekao da nije, kratko dodavši da je njegovo da se poštuje statut društva i da u njemu ne bude politike.

Radosni što će Josipović doći na Alku

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić zahvalio je Josipoviću što ih je primio kao njihov pokrovitelj i rekao da su s radošću primili vijest da se 'vide 8. kolovoza u Sinju'.

Na pitanje novinara o dosadašnjim nesuglasicama s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, Jukić je rekao da je Mesić bio dva puta u Sinju, a da će i novi predsjednik Josipović u Sinju biti rado viđen gost kao pokrovitelj. Ocijenio je da su odnosi VAD-a i Ureda predsjednika vrlo dobri i da će biti još bolji.

Na upit hoće li general Norac biti izbačen iz VAD-a, Jukić je rekao će se to društvo ponašati u skladu sa statutom te da postoje njegova tijela, poput Nadzornog odbora i Časnog suda. Upitan je li itko tražio izbacivanje generala Norca iz VAD-a, Jukić je kratko odgovorio da nije.