NAKON SANADEROVOG SVJEDOČENJA

Josipović: Netko je iz Vlade lagao

13.10.2010 u 12:04

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas kako je nakon jučerašnjeg svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine jasno da netko iz Vlade nije govorio istinu

'Slučaj ima i političku i moralnu dimenziju jer je očito da članovi jedne te iste vlade, bivše i sadašnje, koji se preklapaju, o istoj stvari govore dijametralno suprotno', kazao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanja novinara nakon što je danas otvorio 2. kongres studenata prava i medicine 'Pravo i medicina pred izazovima bioetike'.

Očito je da tu netko ne govori istinu. A apsolutno je važno radi kredibiliteta političara i demokracije u Hrvatskoj da se utvrdi tko govori istinu, a tko ne i tko narod, koji ga je izabrao, ne obavještava o važnim i relevantnim činjenicama na pošten i istinit način', naglasio je Josipović dodavši kako je nužno utvrditi okolnosti prodaje Ine i je li sve bilo u skladu s pravnim poretkom Hrvatske. 'To je jedno pitanje koje nije samo pitanje saborskog povjerenstva', ocijenio je.

Pitanje utvrđivanja istine, kazao je, izlazi iz isključive nadležnosti nekog tijela. 'Nešto će utvrdi povjerenstvo, nešto će javnost, mediji, nešto će, ako stvar dođe pred pravosuđe, vjerojatno i pravosuđe', rekao je.

Smatra također da svatko tko ne govori istinu mora snositi posljedice. 'Zasigurno, onaj tko glasačima ne govori istinu mora povući konzekvence', odgovorio je na pitanje novinara.

Jučerašnje Sanaderovo svjedočenje smatra zanimljivim. 'Mislim da su pitanja bila zanimljiva, a zanimljivi su bili i odgovori', rekao je i ocijenio kako su neka pitanja ostala i dalje otvorena. 'Sigurno da (ih) je ih ostalo i mislim da je ovo tek početak ozbiljnih rasprava', rekao je.

Upitan jesu li članovi povjerenstva trebali biti oštriji, odgovorio je kako se tu ne radi o oštrini, već o tome da povjerenstvo utvrdi točne činjenice.

Kazao je također kako je stvar povjerenstva je li trebalo na svjedočenje pozvati i premijerku Jadranku Kosor. 'To je stvar povjerenstva, ono će odlučiti koga treba pozvati', odgovorio je.

Složio se, na pitanje novinara, da bi premijerka Kosor trebala jasno reći što je znala a što ne o privatizaciji Ine, budući da su dva svjedoka na povjerenstvu rekla da je imala saznanja o tom procesu.

'Apsolutno, svatko na političkoj sceni mora govoriti istinu i izjasniti se o činjenicama. To vrijedi i za mene i za premijerku i svakog drugog saborskog zastupnika. To je opće načelo koje i ovdje mora biti primijenjeno', rekao je predsjednik Josipović