USKORO PRIJEDLOG

Josipović ne odustaje od ocjene ustavnosti zakona o ništetnosti

19.11.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je tijekom današnjeg posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji novinarima rekao da ne odustaje od podnošenja prijedloga za ocjenu ustavnosti zakona o ništetnosti.

'Riječ je o ozbiljnom poslu na kojem radim zajedno sa suradnicima. Vrlo skoro ćemo podnijeti prijedlog. To nije pitanje dana, prijedlog treba dobro pripremiti i vidjeti koji su sve pravni argumenti, a mislim da su vrlo jaki', rekao je predsjednik Josipović u Đurđevcu. Kazao je da je s jedne strane vrlo važno sačuvati naš pravni sustav, zaštititi naše branitelje od neosnovanih optužbi, ali i poštivati međunarodne obveze i hrvatski pravni poredak.

Novinari, potaknuti nedavnim medijskim istupom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generala Drage Lovrića, tražili su od predsjednika Josipovića da komentira stanje u našem ratnom zrakoplovstvu.

'Intervju generala Lovrića je vrlo sadržajan i mislim da je ukazao na sva važnija pitanja koja su danas važna za oružane snage. Sasvim sigurno vrlo važno je i pitanje zrakoplovstva. Naše borbeno zrakoplovstvo, s obzirom na vijek trajanja aviona, je negdje pri kraju. Naravno da je vrlo važna zadaća razmišljati kako urediti zaštitu hrvatskog zračnog prostora i tu ima različitih varijanti. Sjajno je naglasio gospodin general, svi bi smo željeli imati borbeno zrakoplovstvo, ali će to ovisiti o našim mogućnostima', rekao je predsjednik Josipović dodavši da je Lovrić spomenuo mogućnost da se i međunarodnom suradnjom u okviru NATO-a jednim dijelom riješi taj 'air policing'.

'Zrakoplovstvo je ogromna investicija i sigurno će ovisiti o našim proračunskim mogućnostima kako će se to riješiti', istaknuo je Josipović, koji kaže da će se o tome voditi vrlo ozbiljna rasprava u okviru nadležnih tijela i, očekuje, u Vladi i u Saboru.

Kazao je da će biti sretan ako Vlada i Sabor nađu sredstva za naše autonomno, potpuno opremljeno, vlastito ratno zrakoplovstvo, ali naravno da će se morati voditi računa da ne uđemo u neodrživu investiciju poput susjednih zemalja koje sada imaju ozbiljnih problema. Josipović nije odbacio ideju o zajedničkom NATO kišobranu.

Predsjednik Josipović u Đurđevcu se susreo s čelnicima lokalne samouprave i županom Darkom Korenom koji su istaknuli da bi trebalo doći do znatnije decentralizacije Hrvatske, pogotovo financijske. Razgovaralo se i o gospodarskim problemima tog kraja Podravine.

Gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan upoznao je predsjednika sa stečajnim upraviteljem tvrtke Pevec Darkom Šketom koji mu je rekao kako je ta tvrtka ponovno stekla povjerenje kupaca i 350 dobavljača. No još uvijek postoji problem vjerovnika, kazao je Šket, koji bi se mogao riješiti na način da vlasnik Peveca u 20-postotnom udjelu postane država, a veći dio potpadne pod vlasništvo vjerovnika, o čemu bi se moglo odlučivati već početkom prosinca za kada je zakazana skupština vjerovnika.

Predsjednik Josipović je kazao kako stečaj ne mora biti kraj poslovanja tvrtki, ali da dosadašnja iskustva iz više razloga nisu takva.

'Jedan od razloga je taj što se u stečaj često išlo prekasno. Često smo imali slučaj, neću reći da je to namjerno, ali kao da je pasalo da stečaj traje beskrajno dugo. Mislim da bi se trebao poštivati duh zakona koji je često i država kršila, a duh zakona kaže da tvrtka koja ne može funkcionirati mora ići u stečaj. Dobro je da se tvrtka preustroji kako bi se spasila radna mjesta. Nažalost, iskustvo pokazuje da se odgađanjem stečaja gomilaju dugovi, da država neki put ulaže novce koji imaju socijalnu komponentu, ali kroz vrlo kratko vrijeme', rekao je, uz ostalo, predsjednik Josipović.

Nakon susreta s čelnicima lokalne vlasti predsjednik Josipović družio se s građanima na središnjem trgu, posjetio utvrdu Stari grad. Pozvan je da i iduće godine bude pokrovitelj manifestacije 'Legenda o Picokima'. Nakon toga posjetio je tvrtku Haas Dom i Geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci.

U popodnevnim satima Josipović će posjetiti Daruvar, gdje bi se trebao sastati s čelnicima grada, članovima Astronomskog društva Kumova slama Daruvar i Saveza Čeha.