IZBORNI BAROMETAR

Josipović najpoželjniji predsjednik, Bandić zaostao

24.08.2009 u 10:39

Bionic
Reading

SDP-ov predsjednički kandidat dr. Ivo Josipović za sada najbolje kotira među građanima, ako je suditi prema istraživanju političkog raspoloženja građana koje je za tportal provela agencija Hendal

Osim o predsjedničkim kandidatima, građani su se u anketi izjašnjavali i je li na čelu Vlade sposobnija Jadranka Kosor ili odbjegli Ivo Sanader. Samo 28 posto ispitanika smatra da je Sanader sposobniji od Kosor, samo 14 posto ih boljom od Sanadera doživljava premijerku, a čak 58 posto ne zna tko je od njih dvoje sposobniji na čelu Vlade.

Rezultati agencije Hendal upućuju na zaključak da većina građana ne zna tko je od njih sposobniji, što može značiti ili da im treba više vremena kako bi ocijenili Kosoričine liderske sposobnosti ili da misle su kako su oboje nesposobni.

Građanima je bio ponuđen izbor između 12 potencijalnih i stranački službenih predsjedničkih kandidata. Za Ivu Josipovića se izjasnilo njih 25,8 posto, drugi na ljestvici popularnosti je njegov stranački kolega Milan Bandić s 10 posto, treći je Nadan Vidošević sa 9,3 posto, a četvrta Vesna Pusić sa 7,5 posto. HDZ-ov službeni kandidat Andrija Hebrang osvojio je četiri posto glasova ispitanika. Svi ostali kandidati, osim Damira Kajina (3,3 posto), osvajaju manje od tri posto glasova. Zanimljivo je istaknuti kako proljećarDražen Budiša, čijim imenom se također kalkulira u kontekstu predsjedničke kampanje, dobro kotira tek kod 0,8 posto ispitanih građana.

Više od 15 posto sudionika istraživanja ne bi izabralo nijednog od 12 ponuđenih kandidata, 13,3 posto ne zna za koga bi glasalo da su danas izbori, a oko tri posto ispitanika nije uopće željelo odgovoriti na pitanje.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 13. do 21. kolovoza na reprezentativnom uzorku od 400 građana.