DESETI PREMIJER

Josipović Milanovića imenuje mandatarom u subotu

06.12.2011 u 21:37

Bionic
Reading

Predsjednik države Ivo Josipović u subotu će Zoranu Milanoviću uručiti odluku kojom ga imenuje za mandatara nove vlade. Odluku će mu predati u Uredu predsjednika, nakon čega će se obojica obratiti javnosti. Ujedno će to biti prvi korak u proceduri kojom će Milanović postati deseti hrvatski premijer

Do subote će biti poznat i datum kada će se sazvati prva, konstituirajuća sjednica novoga Sabora. Prvu sjednicu saziva predsjednik države Ivo Josipović, a to će vjerojatno biti sredinom idućeg tjedna. Na konstituirajućoj sjednici većinom zastupnika bira se predsjednika Sabora. Prema sadašnjim informacijama tu bi dužnost mogli preuzeti Boris Šprem ili Josip Leko iz SDP-a. Konstituiranje Sabora bitno je jer parlament potvrđuje novu vladu.

Prvi je plan bio da predsjednik Josipović već u četvrtak Milanoviću preda odluku kojom ga imenuje mandatarom za sastav nove vlade, no Državno izborno povjerenstvo ne stigne do tada završiti sav posao vezan za izbore. Kako predsjednik države već u četvrtak u podne leti u Bruxelles, a u petak će zajedno s Jadrankom Kosor potpisati pristupni ugovor s EU, zaključilo se da je premalo vremena da bi se mogla obaviti sva potrebna procedura.

Hodogram

8. prosinca - DIP treba predsjendiku države dostaviti rezultate izbora.Predsjendik DIP-a, Branko Hrvatin u petak će ih poslati predsjendikuJosipoviću. Ako se netko bude žalio, sve se odgađa.

10. prosinca -U subotu, nakon što se vrati iz Bruxellesa, predsjednik Josipović usvom Uredu će Zoranu Milanoviću predati odluku kojom ga imenujemandatarom za sastavaljanje nove vlade.

11. prosinca - U nedjeljuće predsjednik države odrediti dan u idućemu tjednu kada će sazvatiprvu, konstituirajuću sjednicu Sabora. Na prvoj sjednici bira sepredsjednik Sabora

Čak i ceremonija koja je dogovorena za subotu, kada se predsjednik vraća iz Bruxellesa, može se održati pod uvjetom da nitko ne podnese prigovore na izbore. U DIP-u, kako nam kažu, nema nikakvih naznaka da bi se netko žalio, a ako tako ostane, onda to znači da će u četvrtak isteći i zadnji rok za podnošenje prigovora.

Konzultacije formalnost

To bi dalje značilo da bi DIP u petak predao predsjedniku Josipoviću službene rezultate izbora. To je formalni preduvjet da šef države povjeri mandat za sastavljanje vlade. Vrijeme prije odlaska u Bruxelles predsjednik će vjerojatno iskoristiti da provede, barem telefonski, formalne konzultacije o mandataru.

Ustav, naime, kaže da predsjednik na temelju rezultata izbora, odnosno broja mandata koji je pojedina stranka osvojila na izborima te na temelju konzultacija određuje osobu kojoj će povjeriti sastavljanje nove vlade.

Budući da je Kukuriku koalicija odnijela uvjerljivu izbornu pobjedu, odnosno da su osvojili 81 mandat, dok im je za natpolovičnu većinu trebalo 76, jasno je da mogu formirati vlast. Ovako jasna situacija oko izbornog pobjednika bitno olakšava posao koji predsjednik treba obaviti pa su konzultacije formalnost koju može riješiti i telefonski u dva dana prije puta u Bruxelles.

Na potpisivanje Pristupnog ugovora Josipović ide Vladinim avionom, zajedno s tehničkom Vladom Jadranke Kosor i njenim ministrima.

Sve razine vlasti prije božićnih blagdana

Milanović ima rok od 30 dana u kojemu treba sastaviti svoju vladu i, zajedno s programom vlade, predstaviti je Saboru. Ako Sabor ne bi potvrdio tu vladu, onda bi predsjednik morao ponoviti proceduru imenovanja mandatara. S obzirom na već poznati dogovor unutar Kukuriku koalicije oko podjele mjesta u izvršnoj vlasti, izvjesno je da će vlada odmah dobiti povjerenje saborske većine. Cjelokupna nova vlast trebala bi se formirati prije božićnih i novogodišnjih blagdana.