'HRVATIMA JE NAJTEŽE'

Josipović krenuo u BiH po glasove

10.11.2009 u 16:52

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović zauzeo se za izgradnju BiH u kojoj bi Hrvati bili jednakopravni s drugim dvama narodima, rekavši da će, za razliku od sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, voditi 'svoju politiku' prema BiH.

'Kanim malo preinačiti politiku prema BiH zato što je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma. Predsjednik Mesić ima svoju politiku, a ja imam svoju. Moj dolazak danas ovdje moja je poruka', rekao je Josipović na konferenciji za novinare u utorak u Mostaru, upitan da prokomentira navode da predsjednik Mesić u svoja dva mandata nije dolazio u posjet Hrvatima u BiH.

Dodao je kako će kao budući hrvatski predsjednik poduprijeti svaki dogovor o preustroju BiH o kojemu se slože predstavnici triju naroda u BiH, istaknuvši kako je Hrvatima najteže u BiH. 'Za mene je važno da se afirmira politika jednakopravnosti svih triju naroda na cijelom području BiH. Kako će se Hrvati o tome dogovoriti s drugim dvama narodima, to je prije svega njihova stvar i sve o čemu se dogovore, mislim da Hrvatska mora poduprijeti', rekao je Josipović, komentirajući upit o preustroju BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnjih dvaju entiteta.

Predsjednički kandidat SDP-a rekao je da na izborima očekuje glasove svih hrvatskih državljana, uključivo i 11. izbornu jedinicu koju, kako tvrdi, sadašnja vlast i izabrani predstavnici zlorabe. 'Imate li osjećaj da vas oni (zastupnici) predstavljaju u Saboru?', upitao je.

Josipović je u Mostaru posjetio Maticu hrvatsku i obišao Stari most te posjetio kliničku bolnicu. Popodne će biti gost Likovne akademije i Moderne galerije te samostana u Širokom Brijegu, a nakon toga će posjetiti Livno.