AKO JE MOGAO TUERK...

Josipović je trebao automobilom otići u Poljsku

18.04.2010 u 20:43

Bionic
Reading

'Veliki je propust što nitko iz Hrvatske nije bio na ispraćaju poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog', kazao je za HTV Damir Grubiša, profesor na Fakultetu političkih znanosti

Dok je u nedjelju velik broj stranih delegacija zbog vulkanske prašine otkazao odlazak u Krakow, predsjednici zemalja koje su blizu Poljske u Krakow su stizali automobilima i vlakovima, dok je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev stigao zrakoplovom.

Poljski novinari bili začuđeni nedolaskom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, pogotovo zbog toga što je Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u Poljsku stigao automobilom. Smatraju da je Hrvatska trebala poslati barem državno izaslanstvo, s obzirom na to da je Poljska velika zagovornica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U prilog tome ide i dolazak Lecha Kaczynskog na inauguraciju Ive Josipovića prije dva mjeseca.

'Problem je što nitko nije otišao na taj pogreb. Red je da ili predsjednik sam ode na pogreb, ili da pošalje svog posebnog izaslanika', smatra Damir Grubiša, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Udaljenost između Zagreba i Krakowa je 800 kilometara, štićenoj koloni za tu udaljenost trebalo bi pet sati. Stručnjaci za sigurnost kažu da se kod svakog putovanja predsjednika moraju u obzir uzeti i pričuvne varijante. 'Kada je bila najava da će predsjednik RH biti nazočan na pogrebu pokojnog predsjednika Kaczynskog trebalo je uzeti u obzir da možda meteorološki uvjeti ili neke druge situacije onemoguće zrakoplov i pričuvna varijanta je trebala biti odlazak automobilima', kazao je stručnjak za sigurnost Mato Laušić.

'Naravno da će ostati nekakav loš osjećaj u ustima, neće bitno narušiti naše odnose, ali je veliki propust što nitko nije bio tamo', zaključio je Grubiša.