PREDSJEDNIK U VARAŽDINU

Josipović je odbio dati ocjenu rada Sabora

28.10.2011 u 18:30

Bionic
Reading

Izbore ću raspisati u skladu s Ustavom, odnosno za koji dan, vjerojatno u ponedjeljak, rekao je u Varaždinu predsjednik Ivo Josipović povodom raspuštanja dosadašnjeg saziva Hrvatskog sabora

Tijekom boravka na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, gdje je deset godina radio kao asistent i docent, predsjednik Josipović je odbio dati ocjenu rada Sabora i drugih dnevnopolitičkih događaja, ali se zato opširno osvrnuo na reformu sustava znanosti i visokog školstva.

'Republika Hrvatska razmjerno je mlada samostalna država, ali je ipak na pragu ulaska u EU. Na tom putu postali smo bolja zemlja, ali imamo još mnoge slabosti koje su sada vidljivije jer smo odgovorniji i osjetljiviji, odnosno prag tolerancije je promijenjen. Današnje generacije traže više nego ranije, kao što će i buduće tražiti više i bolje nego sadašnje. U EU će nas naprijed gurati naša konkurentnost, a tu je ključno obrazovanje. Zemlja smo s nepovoljnom strukturom obrazovanja, iako imamo dobrih i stručnih ljudi. Stoga moramo podići opće obrazovanje, povećati broj visokoobrazovnih i prihvatiti cjeloživotno obrazovanje', upozorio je Josipović.

Za podizanje razine obrazovanja, kako je dodao, nužna je i reforma sveučilišta.

'U predlaganim zakonima bilo je dobrih zamisli, ali nije bilo odgovora na ključna pitanja. Tako se nije mogao iščitati strateški pogled na znanost i visoko obrazovanje. Ostalo je otvoreno pitanje financiranja visokog školstva. Govori se o besplatnom obrazovanju, ali nismo odredili što je ono niti smo svjesni da u sadašnjim uvjetima visok obrazovanje treba nekoliko stotina milijuna kuna', ustvrdio je Josipović te se založio za policentrični razvoj sveučilišta, ali pod uvjetom da to bude na realnim, a ne političkim osnovama.

Nakon posjete Fakultetu organizacije i informatike, gdje je održan Dan otvorenih vrata, Josipović je obišao i Varaždinske Toplice gdje se upoznao s aktualnostima i povijesnim znamenitostima.

'Varaždinske Toplice, kao lokalitet poznat još od rimskih vremena, dosada su bile zanemarivane i vrijeme je da se razmisli o većem angažmanu u ovom lijepom gradu. Njegova ljepota vjerojatno je kapital kojeg treba iskoristit, pa se nadam da će središnja vlast zajedno s lokalno samoupravom ubuduće više raditi da se dovrše iskopavanja i izgrade objekti za turizam, osobito zdravstveni turizam koji sigurno ima dobru perspektivu. Lokalna vlast poduzimaju napore, ali i traži bolju suradnju sa središnjom vlašću. Nadam se da će se to na neki način uspostaviti jer je to svima u interesu jer Varaždinske Toplice sa svojom okolicom sigurno su perspektivan kraj, istaknuo je predsjednik RH.