PPORUČIO KOSOR DA PROUČI USTAV

Josipović: Ja sam taj koji raspisuje izbore

06.07.2011 u 18:10

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je izborni proces njegov posao prema Ustavu i da je predsjednik Republike taj koji raspisuje izbore

Predsjednik Republike je taj koji određuje konkretan dan izbora, a ne Vlada, koalicija ili bilo tko iz političke scene, već isključivo Predsjednik Republike, rekao je Josipović u svome Uredu uoči današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i inicijative Akademska solidarnost, odgovarajući na pitanje kako komentira jučerašnju izjavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor da se miješa u izbore.


'Ustav jest jedno štivo koje bi češće trebao imati u rukama svatko tko se bavi javni poslom i dužnosti', rekao je Josipović. Vladajuća koalicija može donekle limitirati tu ovlast predsjednika Republike tako da odluči hoće li puni četvorogodišnji mandat završiti ranije ili neće, dodao je.

'Predsjednik Republike raspisuje izbore i određuje dan izbora i to tako da se ti izbori održe najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata ili nakon raspuštanja Sabora', kazao je. Josipović je ustvrdio da bi on prema tome teoretski izbore mogao zakazati za prvi dan nakon prestanka mandata sadašnjeg Sabora, a to je, kako je rekao, ako se ne vara, 12. siječnja iduće godine.

'Ne razumijem zašto je Josipović nervozan'

'Ne razumijem zašto je predsjednik nervozan i zašto mi nekoliko dana šalje takve poruke? Mi zajedno odgovaramo za stabilnosti države. Sva obećanja koja smo ja i ova Vlada dali smo i održali. Ne vidim razloga za paniku i nervozu', odgovorila je Kosor predsjedniku te se zapitala zašto Josipović s njom stalno razgovara preko medija.

Naglasio je da je datum određivanja izbora nešto što je prevažno za svaku državu. Stoga će, rekao je, bez obzira hoće li se raditi o izborima zbog prestanka mandata ili ranijeg prestanka mandata Sabora obaviti konzultacije s vladajućom grupacijom i oporbom jer su izbori 'nacionalno važan događaj i moraju imati sve elemente demokracije'. 'Izbori nisu ničiji monopol', naglasio je Josipović.

Premijerka Kosor jučer je najavila da će ovih dana objaviti datum parlamentarnih izbora, ističući da ni jedna vladajuća koalicija nije tako rano obznanila kada će biti izbori, te da stoga ne zna o kojoj vrsti političke odgovornosti govori predsjednik države Josipović kada tvrdi da zbog političke odgovornosti očekuje da će se uskoro odrediti datum izbora. Kazala je i kako bi bilo dobro da se predsjednik ni na koji način ne uključuje u predizbornu kampanju.

Upitan do kada će čekati odluku premijerke Kosor o datumu izbora, odgovorio je da ne može siliti ni premijerku ni Vladu da se izjasni.

Dodao je da njegova izjava na koju je jučer reagirala premijerka Kosor, nije bio prisiljavanje na određeni datum već je bio određen drugom demokratskom vrijednošću, a to je da se ono što se građanima obeća - mora učiniti.

Podsjetio je da je Kosor nekoliko puta javno obećala da će obznaniti svoje stajalište kad bi trebali biti izbori i pritom, kako je naveo, rekla da će izbori biti ove godine. Ponovio je da 'kada se Vlada odluči, kada se ispuni obećanje građanima', da je utvrđivanje datuma izbora u njegovim rukama.