SASTANAK IGMANSKE INICIJATIVE

Josipović i Tadić neće razgovarati o optužnicama?!

12.10.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović boravit će u petak u Beogradu na sastanku Igmanske inicijative gdje će se prvi put naći na istom mjestu s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, nakon izbijanja afere oko optužnica koje su stigle iz Srbije i reakcije hrvatske Vlade koje ih je odlučila poništiti na način da su u proceduru u Sabor poslali zakon o njihovoj ništetnosti

Osim njih dvojice, u radu 22. sastanka Igmanske inicijative na temu 'Europska perspektiva, suradnja i stabilnost u regiji' sudjelovat će i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore te Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje.

Kako su nam objasnili u Uredu predsjednika Srbije, riječ je o sastanku na kojem se promovira zajedništvo. 'Predsjednici će svi zajedno razgovarati, ručati i slikati se. Nikakvi odvojeni bilateralni sastanci između predsjednika Josipovića i Tadića nisu predviđeni', rečeno nam je u redu srbijanskog predsjednika.

Ipak, teško je povjerovati da se nakon svega apsolutno ništa neće reći o optužnicama. Podsjetimo, Josipović je posljednjih dana u javnost izašao s pričom kako bi se predsjedniku trebale ojačati ovlasti i dati mogućnost da Saboru vraća zakone na doradu jer, kako je objasnio, upravo bi to učinio sa zakonom o ništetnosti optužnica iz Srbije. Predsjednik je na istu temu govorio i o potrebi da se krene u zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zlouporabu progona za ratne zločine. Idealna prilika za takvo nešto mu je susret s predsjednikom Tadićem, s kojim je razvio iznimno dobre i prijateljske odnose.

Sam Tadić o optužnicama se nije izjašnjavao, ali na naš upit iz njegova ureda su nam poručili da je njegov stav o tom pitanju poznat i više puta istican u javnosti. Tadić uglavnom diplomatski odgovara da svi ratni zločinci trebaju odgovarati pred licem pravde i ne zamara se previše tko je pisao optužnice i tko je i kako došao na njih.