PREDSJEDNIK HAŠKOG SUDA U HRVATSKOJ

Josipović i Robinson složni: Zločine treba kazniti

07.07.2010 u 17:07

Bionic
Reading

Zajedničko je opredjeljenje Hrvatske i Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da zločine treba kazniti, rekao je u srijedu u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom toga suda hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je predsjednika ICTY-ja Patricka Robinsona informirao o napretku koji je Hrvatska ostvarila od početka suđenja za ratne zločine do danas kad se u suđenju za te zločine 'primjenjuju standardi kao i za druge predmete', rekao je.

I regionalna je suradnja u suđenjima za ratne zločine napredovala, rekao je Josipović. 'Hrvatsko državno odvjetništvo surađuje s tužiteljstvima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine', a kvalitetna je i suradnja policijskih snaga zemalja u regiji, rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik ICTY-ja Robinson rekao je kako bi bilo važno osnovati informativne centre u Hrvatskoj i regiji, koji bi trebali sačuvati naslijeđe Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

'Oni bi bili ostavština ICTY-ja, a osim pružanja informacija oni bi bili i neka vrsta spomenika, te realizirali projekte pomirbe', rekao je Robinson i za rujan ove godine najavio sastanak na kojem će se uz sudjelovanje predstavnika zemalja regije govoriti o uspostavi tih centara.

Robinson je Josipoviću zahvalio za njegov doprinos u pisanju nacrta zakona o suradnji s ICTY-jem te izrazio nadu da će sva pitanja u vezi sa suradnjom Hrvatske i ICTY-ja uskoro biti riješena.