IZBORI NA FACEBOOKU

Josipović i dalje vodi, Bandić kao Tuđman

18.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Datum glasovanja sve je bliže, a naši predsjednički kandidati, unatoč niskim temperaturama, ubacuju u petu brzinu i manje ili više uspješno vode svoje kampanje prema finišu

Facebookovci, ne zaboravite da je ostalo manje od deset dana do glasovanja! Uskoro će Božić i tek što otvorite svoje recesijske božićne darove, uslijedit će dan izborne šutnje i konačno dan izbora. Do tada svojim virtualnim glasom možete doprinijeti boljem pozicioniranju svojeg omiljenog kandidata sudjelovanjem na izborima na aplikaciji Mnijenje na Facebooku

Kao što se da vidjeti iz dosadašnjih aktivnosti predsjedničkih kandidata, kampanja je prilično klasična: red posjeta obiteljima, red rukovanja sa simpatizerima, sučeljavanja u elektronskim medijima, reklame i jumbo plakati svuda oko nas. Neizbježne su i konferencije za novinare pune lijepih riječi upućenih potencijalnim biračima i simpatizerima, a i onih manje lijepih usmjerenih na kolege protukandidate.

Dok kandidati užurbano obilaze i zadnje zakutke Lijepe Naše, a i šire, facebookovci vode svoju virtualnu bitku iz toplih soba i ureda. Staro pravilo o tome da sunčani dani povećavaju čitanost tiskanih medija, kolokvijalno zvanog printa, a hladnoća i padaline povoljno utječu na posjećenost weba, potvrdilo se i u slučaju Facebook aplikacije Mnijenje. Broj virtualnih glasača proteklih dana prešao je 2.000. Kako se da vidjeti iz usporedbe rezultata od 13. i 15. prosinca, nisu svi 'fejseri' bili jednako aktivni.

Ivo Josipović i dalje je vodeći, s tim da je u odnosu na rezultat od 13. prosinca povećao svoju prednost pred ostalima. Za vrat mu puše bivši stranački kolega Milan Bandić koji je gotovo poravnat s Miroslavom Tuđmanom. Upravo je Tuđman prešao najveći put potpomognut svojim Facebook simpatizerima i s petog mjesta popeo se na visoko treće.

Ako pođemo nešto dalje u prošlost i pogledamo kako je izgledao njegov status u prvim rezultatima koje je Mnijenje objavilo 9. prosinca , naći ćemo ga negdje po sredini rang ljestvice sa 6,1 posto virtualnih glasova. Pomak prema gore uslijedio je vrlo brzo, tako da se Tuđman sada nalazi u društvu vodećih.

Već smo spomenuli drugoplasiranog Milana Bandića koji zahvaljujući svojim fanovima drži gotovo konstantnih 14 posto glasova. Lagani pad zabilježila je Vesna Pusić koja se s drugog spustila na četvrto mjesto. Najveći minus u odnosu na prošle rezultate vidljiv je kod Damira Kajina. Ovaj predsjednički kandidat je na aplikaciji Mnijenje imao gotovo osam posto glasova do prije neki dan, a prema najnovijim podacima, pao je na manje od šest posto. Sličan trend zamijećen je i kod Josipa Jurčevića koji u ovom izvještaju također postiže nešto lošiji rezultat od prethodnog. Preostali kandidati imaju približno jednake postotke glasova kao i prije par dana.

Osobito nas veseli što je postotak neodlučnih smanjen i nadamo se da će se taj trend nastaviti i ubuduće. Na Facebooku možete slobodno izraziti svoje mišljenje, dati virtualni glas i komentirati rezultate. Posjetite aplikaciju Mnijenje na Facebooku i svakodnevno pratite kako vaš glas zajedno s ostalima utječe na poredak predsjedničkih kandidata. Naravno, u našim člancima na tportalu u obzir ćemo uzeti glasove samo onih koji imaju 18 i više godina. Svi mlađi od 18 na ovaj način mogu izbrusiti svoj birački talent i iskoristiti ga na nekim od sljedećih izbora za lokalnu samoupravu, gradonačelnika, Sabor...

U sljedećem komentaru Facebook rezultata na tportalu moći ćete čitati o tome kako biraju desno orijentirani članovi Facebooka, za kojega kandidata se odlučuju ljevičari Facebooka, a koga biraju birači centra.