U ČAST DAGA HAMMARSKJOLDA

Josipović: Hrvatska treba vrhunske diplomate

27.10.2011 u 13:24

Bionic
Reading

'Hrvatska diplomacija više se ne može oslanjati na entuzijazam i domoljublje, već treba vrhunske profesionalce koji barataju potrebnim vještinama i znanjima, što je moguće postići samo sustavnim i kvalitetnim školovanjem', rekao je predsjednik Ivo Josipović, govoreći u četvrtak na svečanosti dodjele imena Dag Hammarskjold Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu obilježila je početak svoje treće akademske godine dodavanjem imena Daga Hammarskjolda, velikana švedske i svjetske diplomacije, bivšeg glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda (1953-1961) i dobitnika Nobelove nagrade za mir - unutar svog naziva.

'Činjenica da je ova institucija dobila ime po jednom od najvećih diplomata u povijesti svjetske diplomacije velika je i važna stvar. Hammarskjold je bio velikan, a njegov legat je beskompromisna borba za mir', rekao je Ivo Josipović.

Studentima je poručio da se obrazuju u sretnom, ali i izazovnom trenutku. 'Svijet je velika pozornica na kojoj ćete vi biti među glavnim akterima, iz hrvatske perspektive', rekao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je pred ispunjenjem jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva - članstva u EU-u. 'No imamo i drugi važan cilj, a to je regionalna suradnja jer kvalitetna regionalna politika jamči Hrvatskoj i susjedima mir, sigurnost i prosperitet', rekao je Josipović, dodajući da je Hrvatska poznata kao promotor mira.

'Varaju se svi koji misle da su ciljevi hrvatske vanjske politike lako ostvarivi', ustvrdio je Josipović, ističući da su za ostvarenje ciljeva vrline koje je imao i Dag Hammarskjold - visoka etička načela i upornost.

Dag Hammarskjold

Šef države izjavio je i da se 'naša mlada domovina nalazi u ključnom trenutku' - mijenja se kako na unutarnjem planu, tako i u okviru vanjskih politika koje se vode u svijetu - te nazvao Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije 'mogućim rasadnikom vrhunskih kadrova u našoj diplomaciji'. Zaključno, izrazio je uvjerenje da će studenti naći svoje mjesto na tržištu rada te da će se Visoka škola izboriti za svoju poziciju u sustavu visokog obrazovanja. 

Ugledni diplomat Budimir Lončar, predsjednik Diplomatskog vijeća Visoke škole, smatra se privilegiranim što je bio na dužnosti u New Yorku za vrijeme dok je na čelu UN-a bio Dag Hammarskjold.

'Njegova je kompetentnost bila izuzetna: na granici  autoritarnosti, ali ne na štetu isto tako izuzetnog šarma i učinkovitosti. Stoga nije čudo što je prilikom svakog izbora novog glavnog tajnika - sve do danas - njegova osoba ideal kojem teže, ali ga nažalost sve rjeđe ostvaruju', rekao je Lončar.

Švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist ustvrdio je da je dodjela imena Daga Hammarskjolda Visokoj školi 'trenutak ponosa' za Švedsku i švedsko veleposlanstvo u Zagrebu. Tu prigodu veleposlanik promatra kao 'još jednu u nizu mnogobrojnih veza suradnje, prijateljstva i razumijevanja između Švedske i Hrvatske, te vjeruje da će Visoka škola biti 'partnerom u brojnim plodnim odnosima sa sličnim švedskim institucijama'.

Dag Hammarskjold poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u sklopu mirovine misije u Kongu, a unatoč nizu istraga nikada nisu potvrđene sumnje da su ga ubile vojne snage pobunjenika u Katangi, potpomognute stranim silama. Dag Hammarskjold jedini je dobitnik Nobelove nagrade za mir kojemu je ona dodijeljena posthumno, a o njegovu doprinosu svjetskom miru tadašnji je američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy izjavio da je Hammarskjold bio 'najveći državnik 20 stoljeća'.