PISMO VLADIKI FOTIJU

Josipović: HPC se poziva na ustaški režim

19.03.2010 u 12:59

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je pismo vladiki dalmatinskom Fotiju, u kojem je osudio izjave inicijatora osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), prenosi portal Mondo

U pismu koje je upućeno jučer, Josipović ističe da se pokretač inicijative za obnovu HPC-a Ivo Matanović u namjeri osnivanja i registriranja HPC-a kao vjerske zajednice poziva na kontinuitet s Hrvatskom pravoslavnom crkvom osnovanom u lipnju 1942. godine na inicijativu Ante Pavelića i u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

'Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje HPC nosi iz tog razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju', upozorava hrvatski predsjednik.

Podsjećajući na hrvatski zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, Josipović ističe da vjerske zajednice u promoviranju vjere i ukupnom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama, a što se prepoznaje iz izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice, u kojoj on pretendira na preuzimanje članstva, odnosno vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj.

Zato je Josipović ukupan nastup inicijatora za osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve ocijenio neprimjerenim za današnju Hrvatsku, u kojoj ekumenski duh nije sasvim zaboravljen.

'Polazeći od toga uvijek ću se zalagati za poštovanje ljudskih prava i zakona, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio', napisao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u pismu vladiki Fotiju.