SMJENA LOZANČIĆA

Josipović: HDZ želi ovladati tajnim službama

12.02.2016 u 19:32

Bionic
Reading

'Imali smo svakakve situacije, bilo je situacija u kojima se nismo slagali. Međutim, nesporazume smo pokušali riješiti što je moguće više za stolom, a što je moguće manje u javnosti.' Rekla je to bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u emisiji HRT-a Hrvatska uživo govoreći o slaganju predsjednika Republike Ive Josipovića i nje kao predsjednice Vlade

'Dva sam puta žustro reagirala u javnosti - kad je Josipović nešto prigovorio o gospodarskim potezima Vlade, rekla sam mu da za to nema ustavne ovlasti te oko izbora 2011.', priznala je Kosor. No, navela je i pozitivan primjer. 'Primjerice, zajednički smo odlučili o načelniku Glavnog stožera OS RH Dragi Lovriću. Nismo od početka oko svega bili suglasni, no dogovorili smo se, potpisali i onda izašli u javnost', kazala je Kosor.

'Oko nekih stvari se ne slažemo niti danas. Mislim da predsjednik Republike može govoriti o bilo kojoj temi u ovoj državi i ne mogu imati manje ovlasti nego novinar bilo kojih novina', kazao je na početku Josipović.

'No, suradnja s Kosor, bez obzira na to što smo imali razlike, bila je uvijek primjerena, i uvijek smo pazili da ne naškodimo državi. Imali smo prijepora i oko imenovanja, ali nikad nismo išli na to da jedan potpiše, pa da radi pritisak na drugoga u javnosti. Koliko god nije bilo lako, uvijek smo se prvo dogovorili pa išli u javnost', objasnio je Josipović.

'To se nama ne bi dogodilo. Premijer čeka da prođe neko vrijeme da spasi nešto od svoje vjerodostojnosti. Situacija je gotovo bezizlazna', komentirala je Kosor smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića koja je počela potpisom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bez prethodnog dogovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem

'Dobro je da se kod razrješenja šefa SOA-e raspravi na saborskom odboru, iako to zakon ne nalaže nego samo kod imenovanja. Cijelu priču s tajnim službama, u onom dijelu koji zaista nije tajan, treba demistificirati. Ne mislim da je ova priča išta drugo nego pokušaj HDZ-a da ovlada sa dva važna mjesta u sustavu i da na neki način preduhitri Most u namjeri da na neki način kontrolira situaciju i da ne dopusti monopolizaciju tajnih službi', kazao je Josipović.