FESTIVAL EUROPE

Josipović doputovao u Firencu

08.05.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u Firencu, gdje će sudjelovati na 'Festivalu Europe' u organizaciji Europskog sveučilišnog instituta, jedne od najprestižnijih europskih istraživačkih institucija u području društvenih znanosti, a primit će i nagradu za mir Fondacije Galileo 2000

Hrvatski predsjednik u ponedjeljak će dobiti nagradu za mir 'Fondacije Premio Galileo 2000' zbog 'zalaganja za europsku viziju jugoistočne Europe, ljudska prava i međunarodnu pravdu'.

'Njegove inicijative za pomirenje, susreti s predsjednicima Srbije, BiH, Slovenije, Italije te drugim čelnicima u regiji i izvan nje stvorili su ozračje razumijevanja i temelje za trajnu pomirbu u regiji', kaže se u obrazloženju nagrade hrvatskom predsjedniku.


Nagrada Galileo nastala je 1996. godine prema ideji odvjetnika Alfonsa De Virgiliisa, a namjera je bila podržati i promicati glazbenu manifestaciju. Od 2003. ova je nagrada dobila i drugu dimenziju, te su dobitnici postale osobe međunarodnog ugleda koji svojim djelom i osobnim moralnim angažmanom daju doprinos izgradnji mira u svijetu. Od 2006. godine ponovno se šire područja za dodjeljivanje ove nagrade te ona obuhvaća i područja poput tehnologije, ekonomije i plesa.

Nagradu za mir prošlih su godina primili brojni uglednici, među kojima i dobitnik Nobelove nagrade izraelski predsjednik Shimon Peres, poljski političar i sindikalist Lech Walesa, dobitnik Nobelove nagrade i pionir mikrofinancija Muhammad Yunus iz Bangladeša i patrijarh Bartolomej I.

Osim predsjednika Josipovića ove godine nagradu Galileo primit će i bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors (za politiku), luksemburški premijer Jean Claude Juncker (za ekonomiju), predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso (za znanstvenu politiku i tehnologiju), grčka pjevačica Haris Alexiou (životnu nagradu za glazbu), Orchestre giovanili della Scuola di Musica di Fiesole (nagrada Zlatni pentagram) i Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (nagrada za kulturu).

Predsjednik Josipović će u sklopu 'Festival d'Europa' sudjelovati na panelu konferencije 'Stanje Unije', posvećenom raspravi o funkcioniranju Europske unije nakon usvajanja Lisabonskog ugovora.

Hrvatski predsjednik imat će u Firenci zasebne susrete s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom, luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom i talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem te će održati sastanak s vodstvom Europskog sveučilišnog instituta.