neke ga stvari čude

Josipović: Događalo se da se kao predsjednik trebam naći s osobom X i onda od SOA-e dobijem informacije o kontaminiranima pojedincima

23.09.2020 u 19:57

Bionic
Reading

Kada je riječ o sukobu predsjednika i premijera o tome tko je trebao ili nije trebao znati da se istražuje šefa Janafa Dragana Kovačevića, Josipović kaže da Zakon o kaznenom postupku jasno govori da su istrage tajne

'Međutim, vidimo da nisu tajni jer svako malo imamo proboj u medije. Načelno ne bi o tome ni premijer ni predsjednik smjeli raspravljati. No kada bi gledali ustavne ovlasti i obveze predsjednika i premijera, postoje slučajevi u kojima moraju znati da se nešto događa', komentirao je bivši predsjednik Ivo Josipović u Dnevniku Nove TV rad DORH-a zbog čega se danima prepucavaju aktualni predsjednik države i premijer.

Rekao je kako ga je SOA obavještavala o istragama.

'Događalo se da se planiraju neki sastanci i trebam se naći s osobom X kao predsjednik države i onda od SOA-e dobijem informaciju da je to kontaminirana osoba i da je bolje da se s njom ne nalazim', ispričao je i dodao da bi takva praksa trebala ostati i dalje.

'Ne treba dopustiti da se najviša državna tijela kompromitiraju', poručuje.

Komentirao je riječi predsjednika Zorana Milanovića kojega čudi da predsjednika Vlade o takvim stvarima informaciju.

'Ne smatram da je zadiranje u tajnost kaznenog postupka da jednu načelnu informaciju koja može utjecati na najviše dužnosnike i njihove funkcije', kazao je bivši predsjednik dodajući kako ga neke stvari u pravosuđu i progonu kriminalaca čude.

'Postoji sklonost da se kreiraju veliki, mega postupci u kojima imate 10-15 okrivljenika za 7, 8, 10 ili 20 kaznenih djela koji dijelom interferiraju, dijelom ne interferiraju. I takve postupke je gotovo nemoguće u nekom razumnom roku dovesti do kraja. Kasnije bijes bude na sucima'', objasnio je za Dnevnik Nove TV.