PROBLEMATIČNI STAVOVI

Josipović definitivno ne ide na Nikolićevu inauguraciju

06.06.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je, nakon razgovora s kosovskom predsjednicom koja se nalazi u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio da ne ide na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, najavljenu za 11. lipnja

'Ne mogu otići na inauguraciju Tomislava Nikolića zbog razloga koje sam ranije naveo. Izjavio je to predsjednik Ivo Josipović nakon službenih razgovora s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom. Kazao je, međutim, da su odnosi Hrvatske sa Srbijom sve bolji i da želi nastaviti taj trend dobrih odnosa.

Hrvatski predsjednik je u ranijim izjavama istaknuo da daljnja suradnja Hrvatske sa Srbijom ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, jer za partnerstvo je potrebno dvoje te da novi predsjednik Srbije treba na djelu pokazati da se zalaže za najviše europske vrijednosti, na kojima želimo temeljiti međusobne odnose.

'Nažalost, stavovi koje je zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti', izjavio je Josipović u razgovoru za agenciju Anadoliju.

Istaknuo je da 'u ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave'.