OČEKUJE IZMJENU IZBORNOG ZAKONA

Josipović danas Milanoviću daje mandat za sastavljanje nove Vlade

14.12.2011 u 00:00

Bionic
Reading

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin uručio je u utorak na večer konačne službene rezultate parlamentarnih izbora predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, koji je tom prigodom izbore provedene 4. prosinca ocijenio 'još jednim demokratskim iskorakom', te najavio da će u srijedu u 11 sati mandat za sastavljanje nove vlade dati predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, a nova garnitura Banskih dvora, kako se neslužbeno može čuti, željela bi prvu sjednicu simbolično održati 3. siječnja

'Sa zadovoljstvom sam primio izvješće iz kojega je razvidno da su izbori održani u demokratskom ozračju, da su poštivani Ustav i zakon. Mislim da činjenica da nije bilo nekih značajnijih prigovora i žalbi na izbore govori da je hrvatsko društvo učinilo još jedan demokratski iskorak', izjavio je Josipović novinarima nakon što mu je Hrvatin uručio konačne službene rezultate i izvješće o provedenim parlamentarnim izborima te odluku Ustavnog suda RH kojom se potvrđuje da su izbori provedeni u skladu sa Ustavom i zakonom.

'U srijedu ću uručiti mandat izbornom pobjedniku i time ulazimo u period kada se nastavlja normalan politički život u RH', istaknuo je predsjednik.

Zamoljen za komentar činjenice da su građani ponovno glasali po zakonu iz '99., da i dalje postoje problemi s biračkim popisima i neusklađenim izbornim jedinicama, Josipović je rekao kako očekuje da se izborno zakonodavstvo 'uskladi s realnošću', te da se urede propisi o prebivalištu.

'Vjerujem da će vlada i Sabor poduzeti taj važni daljnji korak', rekao je predsjednik.

Rekao je kako unatoč svim slabostima izbornog zakonodavstva ističe zadovoljstvo što to nije utjecalo na kvalitetu izbora. Vidjeli smo, istaknuo je, da nema nekog nezadovoljstva koje bi proizlazilo iz sumnje da se možda na popisima nalaze imena koja tamo ne bi trebala biti ili da su ti popisi na neki drugi način nesređeni.

Po njegovoj ocjeni, to je dobra osnova da se u demokratskoj proceduri dođe do novog izbornog zakonodavstva, oko čega vjeruje da će se usuglasiti sve stranke.

I predsjednik DIP-a Branko Hrvatin u izjavi novinarima naglasio je kako su izbori protekli mirno i dostojanstveno, o čemu, istaknuo je, svjedoče i pozitivne ocjene međunarodnih eksperta, koji su promatrali izbore, i koji to također potvrđuju.