DOGOVOR S VLADOM POSTIGNUT

Josipović će sam određivati ustroj svog ureda

15.06.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Tako će Srpsko narodno vijeće dobiti pravnu osobnost odnosno postat će manjinsko predstavničko tijelo i bit će jedina takva organizacija među sličnim manjinskim vijećima

Druga izmjena odnosi se na broj manjinskih zastupnika u Saboru te na takozvano dvostruko pravo glasa. Ustavni zakon će nakon promjena jamčiti nacionalnim manjinama koje imaju više od 1,5 posto u ukupnom stanovništvu Hrvatske tri zastupnika (odnosi se na srpsku manjinu), dok će onima s manjim brojem pripadnika ostati dvostruko pravo glasa.

Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodan Uzelac ocijenio je ova rješenja dobrima.

'Ovo je pravi odgovor na iskustva koje je donio život. Dosada smo imali mnogo lutanja, ali i loša rješenja', rekao je Uzelac.

Nakon reakcije predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, ali i Hrvatske udruge sudaca Vlada će amandmanom predložiti da se briše odredba prema kojoj bi predsjednik Vrhovnog suda jednom godišnje Sabor izvještavao o sudskoj vlasti.

'Predlažemo to brisati kako bismo nedvojbeno u potpunosti i kroz Ustav naglasili potpunu neovisnost sudbene vlasti, jer bi predložena formulacija mogla otvarati nove, potpuno nepotrebne dvojbe', objasnila je novo rješenje premijerka Jadranka Kosor

Što se pak tiče ustroja Ureda predsjednika, koji se prema Ustavu dosad trebao određivati zakonom iako taj zakon nije donesen već 10 godina, Vlada će predložiti da se u Ustav unese formulacija da ubuduće predsjednik svojom odlukom odredi ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika.

Kosor je pritom rekla da je takva Vladina ideja usuglašena s predsjednikom Josipovićem i da je tako to važno područje time do kraja jasno i transparentno regulirano.