GUARDIAN TVRDI

'Josipović će otopiti odnose Hrvatske i Srbije'

19.01.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji među svoje prioritete stavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, pridonijet će poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije, piše novinar britanskog Guardiana Ian Bancroft

'Dok će pitanje Kosova ostati izvor dugotrajnog neslaganja, rani znakovi ukazuju na to da će Josipović pridonijeti jako potrebnom poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske', navodi Bancroft u tekstu objavljenom u ponedjeljak.

Osim hvaljene predanosti borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, Josipovićeve 'prve izjave otkrivaju konstruktivni i pragmatični pristup pitanjima koja su stvarala poteškoće u odnosima među dvjema zemljama, posebice kada se usporede s onima njegova prethodnika Stjepana Mesića'.

Ipak, Bancroft ističe da je, unatoč Josipovićevom osvježavajućem stavu, ostao niz zapreka koje će nastaviti komplicirati stvari bez obzira na dobre namjere obje strane. Britanski novinar podsjeća da su odnosi između Zagreba i Beograda na vrlo niskoj razini otkako je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova.

Međutim, Josipovićev opis odnosa između Hrvatske i Srbije kao 'strateškog prioriteta' pruža važnu priliku za napredak. Dio tog pragmatizma dolazi iz pogoršanja ekonomskog položaja Hrvatske, a Josipović ističe da je 'suradnja s našim susjedima također važna za naše gospodarstvo jer mi većinom izvozimo u te države... (i) očekujemo i dolazak novih turista'.

Odustajanje od međusobnih tužbi dviju država pred Međunarodnim sudom pravde stvorilo bi politički i diplomatski prostor za posvećivanje drugim pitanjima, među kojima su ona o 'bivšim i sadašnjim izbjeglicama, suđenjima za ratne zločine, ekshumaciji i identifikaciji nestalih osoba, povratku raseljenih osoba, odšteti za uništenu i zaplijenjenu imovinu, sveobuhvatno rješenje za stanarska prava i regulaciju neisplaćenih mirovina', smatra Bancroft i dodaje da dvije zemlje moraju osigurati da njihovi građani imaju koristi od tješnjih veza.