AKO SE PROBLEMI RIJEŠE

Josipović bi volio da se tužbe za genocid povuku

22.11.2012 u 15:33

Bionic
Reading

Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dvije zemlje riješe dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske

'Ako se ono što se željelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne. U Hrvatskoj je ocjena o tome u rukama Vlade', rekao je Josipović. Istovremeno je ocijenio da oslobađajuća presuda u Haagu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača minimizira izglede protutužbe Srbije, a da je neutralna u odnosu na hrvatsku tužbu, javlja B92.

'Više je istaknutih pravnika, i u Srbiji i u Hrvatskoj, istaknulo da presuda minimalizira izglede protutužbe koju je podnijela Srbija, a da je neutralnog značenja u odnosu na hrvatsku tužbu', naveo je Josipović.

On je dodao da je kao pravnik suglasan s takvom tezom, a da bi kao predsjednik Hrvatske 'volio da se riješe svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima'.

Josipović smatra da je postignut vidan napredak u odnosima Beograda i Zagreba u posljednje dvije godine, ali i da je ostalo još dosta toga što se mora riješiti.

Hrvatski predsjednik je istaknuo da nezavisno o tužbama dvije zemlje mogu i moraju uložiti veće napore da pronađu nestale, da učine odlučan korak u rješavanju statusa izbjeglica, ojačaju privrednu i svaku drugu suradnju, dovrše vraćanje otetog kulturnog blaga, da se još jače zajedno bore protiv organiziranog i prekograničnog kriminala i da 'kaznimo svaki zločin'.

'Razumijem da na sve događaje ne gledamo na isti način, ali političari bi morali učiniti napor da razlike ne budu nepremostive ili barem da ne utječu na one aspekte suradnje koji su zaista previše važni i Hrvatskoj i Srbiji, građanima s obje strane granice', zaključio je Josipović. Dvije zemlje podnijele su jedna protiv druge tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koji je okvirno zakazao za veljaču 2014. glavnu usmenu raspravu.