'NEMA RUPE U ZAKONU'

Josipović: Babić je iznio cijeli set neistina!

27.02.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak da je Matija Babić, vlasnik portala Index.hr, gostujući u jučerašnjoj emisiji 'Nedjeljom u 2' iznio 'cijeli set neistina' na njegov račun. Josipović je komentirao aktualna zbivanja nakon što je, u organizaciji UNHCR-a u RH, gostovao na predstavljanju knjige 'Manjinski povratak u Hrvatsku – studija otvorenog procesa'

Podsjetimo, Matija Babić ustvrdio je da je predsjednik Ivo Josipović nedodirljiv u hrvatskim medijima, iako, prema njegovom mišljenju, postoje indicije da je sudjelovao u nekim aferama.

Babić smatra da tvrtka Emporion, čiji je vlasnik predsjednikov prijatelj Marko Vojković i koja ubire naknade po Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske (ZAMP), zapravo služi pranju novca.

'Slušao sam jučer gospodina Babića koji je iznio cijeli set neistina. Ustvrdio je da sam kao zastupnik isforsirao zakon; vrlo lako se provjeri da u vrijeme kada je taj inače dobar zakon donesen ja uopće nisam bio zastupnik. Govori se o poslovnom aranžmanu iz 2004. godine; ja sam prestao biti glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja 2000. godine. Tamo se mahalo jednim rutinskim upitom Porezne uprave; gospodin Babić ima i odgovor na to u kojem je nadležno državno tijelo jasno reklo da je riječ o urednom poslovnom aranžmanu i da u nadzoru nije pronađen nikakav nezakonit čin', nabrojio je Josipović.

Što s ravnateljicom Porezne uprave?

Smatra li predsjednik Josipović da Nada Čavlović Smiljanec, novaravnateljica Porezne uprave, treba podnijeti ostavku zbog duga od173.052,49 kuna?

'Čuli smo neko njeno obrazloženje. Ako je onotočno, ona mora riješiti svoju pravnu situaciju, a o tome ovisi. Ona jekazala da su to dugovi koje mora rješavati, da su civilne naravi i danisu prema državi. Ja ne mogu ulaziti u to, ja znam samo ono što samčuo', rekao je Josipović.

Upitan kako tumači činjenicu da je udruga građana omogućila profitiranje privatnoj tvrtki bez javnog natječaja, Josipović odgovara da su to 'rješenja koja su standardna u cijelome svijetu'.

Na opasku da je od oko 40 milijuna kuna godišnjeg prihoda Hrvatskog društva skladatelja Emporionu otišlo oko 17 milijuna, Josipović odgovara da su u pitanju krive brojke. Točne brojke pak ne zna, jer je 2000. otišao iz HDS-a.

Upitan za komentar činjenice da Emporion zarađuje 17 milijuna, dok bend TBF, primjerice, godišnje ubere 10 do 15 tisuća eura, Josipović odgovara da je riječ o 'poslovnom odnosu koji je u granicama zakona i o tome vrlo jasno govore nadležna tijela'.

'To možete vrlo lako provjeriti, pročitati na internetu i o tome pitajte ZAMP', poručio je Josipović, dodajući da pritom ne postoji nikakva rupa u zakonu.

Hrvatska - BiH: Vrijeme je za praktične odluke

Predsjednik Josipović komentirao je i posjet premijera Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.

'Smatram da je to vrlo važan događaj. BiH je naš najvažniji susjed. Očekujem da će to biti novi iskorak, na tragu rješavanja brojnih neriješenih problema koje imamo kao dvije države, od imovine, granica, statusa pojedinih ljudi itd. Mi smo u jednoj fazi naših odnosa popravili političke odnose, mislim da je to očito, susreti su vrlo česti, međutim vrijeme je da se krene i s nekim vrlo praktičnim odlukama', ocijenio je Josipović .