PRAVO PROLJEĆE

Još tjedan dana sunca, oblaka i kiše

13.04.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Promjenjivo travanjsko vrijeme s izmjenama sunca, oblaka i kiše, kakvo posljednjih dana vlada Hrvatskom, nastavit će se i narednih tjedan dana, najavljuju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti Hrvatske biti većinom oblačno s mjestimičnom kišom. Puhat će povremeno umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, a u Slavoniji većinom slab sjeverac i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka kretat će se cijeli dan od 8 do 13°C, a na istoku bi mogla biti i malo viša.

U subotu će na Jadranu biti pretežno oblačno, povremeno s kišom. U Dalmaciji će ponegdje pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnome. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, a drugdje umjereno do jako jugo i levant. Navečer će na otvorenom moru zapuhati jaka tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 8 do 10°C, a uz obalu i na otocima od 12 do 14°C. Najviše dnevne bit će od 12 ponegdje na sjevernom Jadranu do 18°C na jugu Dalmacije.

I u nedjelju će na kopnu biti puno oblaka, ali manje kiše. Više suhog vremena očekuje se u Slavoniji, a poslijepodne i drugdje. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati.

Na Jadranu će u nedjelju biti promjenjivo oblačno s više sunčanih razdoblja u drugom dijelu dana. Još će povremeno biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Vjetar će okrenuti na umjerenu tramontanu i zapadnjak koji će na moru imati jake udare. Kasno navečer zapuhat će slabo jugo. Jutro će biti malo svježije. Najviše dnevne temperature kretat će se od 12 do 18°C.

U ponedjeljak će u kopnenom području biti pretežno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimično može pasti još malo kiše. Temperatura zraka bit će između 13 i 17°C.

I na Jadranu će u ponedjeljak biti promjenjivo mjestimice s kratkotrajnom kišom ili pljuskovima. Temperatura bi mogla porasti do 18°C.

U utorak će u kontinentalnim krajevima biti djelomično sunčano i većinom suho. Jutro će biti malo svježije, a dnevne temperature će malo pasti.

I na Jadranu će u utorak biti sunčanije, ali i malo hladnije, uz umjerenu i pojačanu buru.

Od srijede postoji mogućnost razvoja nove ciklone koja bi nam donijela novo promjenjivo razdoblje. Uz južne vjetrove malo će zatopliti, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna narodna izreka kaže: 'Ako se na dan Tiburcija zelene polja, tada će raži pšenice, ječma i drugoga biti koliko ti volja.' To znači da su zelene oranice sredinom travnja dobar predznak bogatog uroda usjeva.

13. travnja početak je toplije polovice godine u Zagrebu.

15. travnja početak je sezone obrane od tuče u Hrvatskoj.