prigodom dana siromaha

Još pola milijuna kuna Zagrebačke nadbiskupije za stradale u potresu

13.11.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od pola milijuna kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima.

Ovogodišnji 4. Svjetski dan siromaha obilježava se 15. studenog pod geslom "Pruži svoju ruku siromahu" (usp. Sir 7, 32), a Caritas Zagrebačke nadbiskupije je u petak priopćio kako, prilagodivši se situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, nastoji pridonositi uklanjanju ili barem ublažavanju nevolja onih koji su najviše pogođeni.

"Posebno smo usmjereni na starije i nemoćne te na one čiji su domovi stradali u potresu. Kroz mrežu župnih Caritasa posljednjih smo pola godine podijelili 50 tona pomoći u prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima u protuvrijednosti od 600.000 kuna. Uz pomoć donatora, Hrvatskog Caritasa i Zagrebačke nadbiskupije za 79 obitelji stradalih u potresu podijelili smo 790 tisuća kuna u vidu vaučera za kupnju građevinskog materijala i bijele tehnike", priopćio je Caritas.

S obzirom na velike potrebe stradalih, Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima, ističe se u priopćenju.

U suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dogovorili su i podjelu paketa za najugroženije obitelji s područja Čučerja.

"Dok zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli ublažiti nevolje stradalih, pozivamo sve koji mogu da se uključe te svojim doprinosom olakšaju okolnosti u kojima će ove obitelji dočekati nadolazeće božićne blagdane", poručio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije, koji podsjeća na riječi pape Franje u poslanici prigodom Svjetskog dana siromaha da je "pružena ruka znak koji izravno upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav".

"Ova pandemija stigla je iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši snažan osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti. No, siromašnima se nikada nije prestalo pružati ruku. Time dajemo svjedočanstvo da smo spremni prepoznati siromaha i pružiti mu pomoć kad mu je potrebna… Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti i doživjeli da nam se ograničavaju slobode. Gubitak posla, nemogućnost susretanja dragih nam osoba, kao i izostanak uobičajenih međuljudskih odnosa iznenada su nam otvorili oči za horizonte koje smo odavno prestali primjećivati uzimajući ih zdravo za gotovo“, ističe Papa.