ŠTO NAKON 1. SRPNJA?

Još nisu riješene malogranične propusnice s BiH

30.04.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Od 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju morao bi stupiti na snagu i nov režim malograničnog prometa s Bosnom i Hercegovinom, no iako su do tada ostala tek dva mjeseca ovo pitanje još nije riješeno

'To pitanje još nije riješeno i ono treba biti izloženo na narednom trilateralnom sastanku BiH-Hrvatska-Europska unija, koji treba biti održan na ministarskoj razini', kazao je u utorak Hini pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović.

Izaslanstva Hrvatske i BiH u ponedjeljak su u Bruxellesu razgovarala o tehničkim pripremama za ulazak Hrvatske u EU, a služba za vanjske poslove EU u utorak je priopćila kako su se članovi izaslanstava suglasili da tijekom nekoliko narednih tjedana finaliziraju sporazum o pograničnom prometu. Navedeno je i kako europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele planira pozvati ministre vanjskih poslova Hrvatske i BiH na idući trilateralni sastanak u lipnju.

Malogranične propusnice o kojima bi se tada moglo razgovarati omogućavaju građanima Hrvatske i BiH koji žive u pograničnom pojasu lakši prelazak državne granice, a policijske uprave u Hrvatskoj već su uputile poziv osobama koje na njih imaju pravo da od 6. svibnja počnu podnositi zahtjev za njihovo izdavanje.

Od 1. srpnja počet će vrijediti potpuno nove malogranične propusnice tiskane na obrascima prilagođene europskim standardima.

Vlasti Bosne i Hercegovine, međutim, još nisu poduzele mjere kako bi se na vrijeme počelo s izdavanjem malograničnih propusnica građanima te zemlje. Kako u utorak prenose banjolučke 'Nezavisne novine', iz Agencije i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) tvrde kako je za kašnjenje odgovorno Vijeće ministara.


Glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija kazala je kako nema tehničkih zapreka da i BiH počne izdavati malogranične propusnice koje bi vrijedile od 1. srpnja, no uvjet za to je da Vijeće ministara BiH usvoji već izrađeni idejni projekt, odobri 225 tisuća eura za njegovu provedbu ali i da se potpiše novi sporazum o pograničnom prometu s Hrvatskom.

'Pitanje je zašto novi sporazum već nije potpisan jer Hrvatska za dva mjeseca ulazi u EU', istaknula je Opardija podsjetivši kako se Hrvatska mora prilagoditi standardima koji vrijede u EU pa tako i onima koji se odnose na malogranični promet.

Sporazum o pograničnom prometu između Hrvatske i BiH koji je trenutačno na snazi prestaje vrijediti 1. srpnja i do tog bi datuma mora biti potpisan novi.

'U protivnom neće biti nikakvog sporazuma pa niti osnova da dvije države izdaju malogranične propusnice', objasnio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković nadležan za konzularne poslove.

Predstavnici Hrvatske i BiH o ovom problemu trenutačno vode pregovore koji se odvijaju uz posredovanje predstavnika Europske unije.

Perković kaže kako vlasti Hrvatske predlažu da se malograničnim pojasom smatra područje od po pet kilometara od granične crte u dubini teritorija svake od dvije države, dok u BiH žele da taj pojas bude dubine od 30 kilometara tvrdeći kako je to sukladno europskim standardima.

Procjenjuje se kako bi pravo na malogranične propusnice za ulazak u Hrvatsku moglo imati oko 30 tisuća građana BiH.