PRETRČAVANJA U POBJEDNIČKI TABOR

Još nije sve gotovo, ali SDP-ovci već bježe Bernardiću pod skute

21.11.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Odmah nakon uvjerljive pobjede Davora Bernardića u prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a započeo je proces pretrčavanja u pobjednički tabor. Prvi je to učinio Siniša Hajdaš Dončić. Bernardićeva pobjeda nad Rankom Ostojićem u drugom krugu izbora za šefa SDP-a koji će se održati u subotu nije upitna. Pitanje je samo s kolikom će razlikom pobijediti

Od utjecajnih SDP-ovaca na Bernardićevu stranu prvi je pretrčao Siniša Hajdaš Dončić, šef krapinsko-zagorske županijske organizacije, koji je do prvog kruga aktivno podržavao Orsata Miljenića u utrci za novog šefa. Svoj potez objasnio je time što je 'jasno da će novi predsjednik SDP-a postati Bernardić'.

Kojega će, kaže Hajdaš Dončić, u drugom krugu otvoreno podržati zagorski SDP. U stranci očekuju da će Bernardića podržati i šef SDP-ove organizacije u Zagrebačkoj županiji Mihael Zmajlović, dosad također na Miljenićevoj strani. I prije prvog kruga izbora na Bernardićevu stranu stao je Gordan Maras, dok se njegov kolega iz Predsjedništva stranke Arsen Bauk još uvijek nije javno svrstao.

Pretrčavaju Bernardiću jer pobjednik uzima sve

Nekoliko sugovornika iz SDP-a tumače kako Bauk neće otvoreno podržati Bernardića zato što kao predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a zna da za to nema podršku tamošnjih članova. Bauk nam se nije javio, a njegovi kolege su uvjereni da je svoju tihu podršku Bauk već dogovorio s Bernardićem.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Bernardiću prikloniti Branko Grčić i Boris Lalovac, SDP-ovci koji su bili uz Miljenića. Miljenićevu kandidaturu podržali su i brojni šefovi lokalnih SDP-ovih organizacija. Ne bi bilo veliko iznenađenje da mnogi od njih pretrče na Bernardićevu stranu jer znaju da će ovog puta pobjednik uzeti sve.

Poučak Zorana Milanovića

Slično je bilo i nakon prošlih izbora za predsjednika SDP-a, na kojima je Zoran Milanović pobijedio Zlatka Komadinu rezultatom 60 prema 40 posto glasova. Brojna pretrčavanja očekivana su jer SDP-ovci najbolje znaju kako izgledaju delegatski izbori (koji će se održati nakon drugog kruga izbora za šefa SDP-a) za sve ostale funkcije u stranci - za potpredsjednike, članove Predsjedništva i Glavnog odbora.

Prošli put pristaše Zorana Milanovića zauzeli su 13 mjesta u vrhu stranke (potpredsjednici i članovi Predsjedništva), dok su pristaše Zlatka Komadine osvojili samo preostala četiri mjesta. Dakle, rezultat delegatskih izbora (13:4) bio je daleko uvjerljiviji od Milanovićeve pobjede (60:40 posto).

Bernardić i svi koji pretrče na njegovu pobjedničku stranu na delegatskim izborima ostvarit će vjerojatno još uvjerljiviju pobjedu jer se očekuje da će on u drugom krugu pobijediti Ranka Ostojića s većom razlikom od one kojom je Milanović dobio Komadinu.