tragedija na hvaru

Još nema optužnice za brod smrti na kojem su se otrovali Talijani, stradali dječak još ne hoda

21.12.2019 u 18:54

Bionic
Reading

Četiri mjeseca od tragedije na jedrenjaku Atlantia na Hvaru, na kojem je od trovanja ugljičnim monoksidom preminuo 57-godišnji talijanski menadžer Eugenio Vinci, pred Općinskim sudom u Splitu još nije podignuta optužnica protiv vlasnika broda Zorana B. (23) i kapetana Jerka M. (27).

Kako doznaju 24Sata, u tijeku je vještačenje preinaka na jedrenjaku u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu.

O njihovim rezultatima ovisi točna kvalifikacija djela, odnosno je li riječ o nehaju. Osim Eugenija Vincija, na jedrenjaku je bilo još sedam talijanskih državljana, od kojih je njih još pet imalo zdravstvene posljedice od udisanja monoksida iz benzinskoga generatora sa zračnim hlađenjem, nepropisno ugrađenim u potpalublje.

Najteže je stradalo dvoje djece, 11-godišnja djevojčica i 5-godišnji dječak, kojima su zatajili vitalni organi te su helikopterom s Hvara hitno prebačeni u KBC Split.

Bruno Mancuso, bivši senator i aktualni gradonačelnik sicilijanskoga grada Sant’Agata Militello, kazao je nekoliko rečenica o zdravlju djece koja su, nakon što im je stanje proglašeno stabilnim, iz Splita prebačena u poznatu dječju bolnicu u Rimu, Bambino Gesu.

'Starije dijete potpuno se oporavilo, dobro je i pohađa školu. Mlađi je još na rehabilitaciji u bolnici Bambino Gesù u Rimu. Još se bori da normalno hoda', kazao je Mancuso, koji je zbog udisanja plina također primljen u splitsku bolnicu, baš kao i njegova supruga. U bolnici je bila i supruga Eugenija Vincija, majka otrovane djece, Manuela Fiasconaro.