PREVIŠE SUMPORVODIKA

Još jedna prijava protiv Rafinerije nafte Sisak

06.02.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Inspekcija zaštite okoliša će protiv INA-e Rafinerije nafte Sisak zbog prekoračenja dopuštenih emisijskih vrijednosti sumporovodika nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog - a to je druga prijava u zadnjih pola godine, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

'Ovo je druga prijava u zadnjih pola godine koju inspekcija zaštite okoliša protiv Rafinerije Sisak podnosi radi prekoračenja dopuštenih emisijskih vrijednosti. Prethodna, podnesena krajem 2008. odnosila se na prekoračenje emisije ugljičnog monoksida', ističe Ministarstvo.

Navodi da je u dva navrata, u noći od 4. na 5. veljače 2009., te ujutro između 9 i 10 sati 5. veljače 2009. na državnoj mjernoj postaji Sisak-1 zabilježeno prekomjerno onečišćenje zraka sumporovodikom. Nadzorom inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da je uzrok tog onečišćenja dreniranje kisele baklje sa postrojenja KP-6, koje se sukladno tehnološkoj proceduri obavlja svaka dva sata u trajanju od dvije do pet minuta.

Dreniranje kisele baklje podrazumijeva izdvajanje ugljikovodičnog kondenzata koji nastaje u plinovodima od postrojenja do baklje i provodi se ispuštanjem kondenzata u tehnološku kanalizaciju.

Ministarstvo ističe da je INA Rafinerija nafte u Sisku obvezana dreniranje baklje provoditi uz stalan nadzor tehnološkog osoblja, prema nalogu inspekcije.

'Na temelju utvrđenog činjeničnog stanja, inspekcija zaštite okoliša će protiv INA Rafinerije nafte Sisak nadležnom prekršajnom sudu, sukladno odredbama Zakona o zaštiti zraka, podnijeti optužni prijedlog', stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.