ODLUKA USTAVNOG SUDA O ESM-U

Još jedna pobjeda Angele Merkel

13.09.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Jučerašnja odluka njemačkog Ustavnog suda iz Karlsruhea o mehanizmima za spas eura izazvala je brojne reakcije diljem Europe. Njemački mediji zaključuju da je to bilo očekivano te da sud i nije mogao odlučiti drukčije

Ako se jednoga dana bude snimala TV-serija o krizi eurozone, epizoda posvećena odluci njemačkog Ustavnog suda o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) vjerojatno će biti sastavljena od velike napetosti u prvom dijelu i uzdaha olakšanja (ili razočaranja) u drugom. Njemačka je javnost danima prije odluka Ustavnog suda o ustavnosti ESM-a i EFSF-a živjela u stanju visoke napetosti: u nedjelju je najgledaniji politički talk show, onaj Guenthera Jaucha, bio posvećen tome, a rasprava u berlinskom studiju se često pretvarala u nadvikivanje i vrijeđanje između eurofila i euroskeptika.

Tabloid Bild također je podizao atmosferu, a ozbiljnije su novine donosile portrete tužitelja, poput ostarjelog demokršćanskog političara Petera Gauweilera, koji je bio jedan od onih koji su od suda zatražili ocjenu ustavnosti stabilizacijskih mehanizama eurozone. Njemu se pridružilo i na desetine tisuća građana, kao i tvrdo lijeva stranka Die Linke te bivša ministrica pravosuđa Hertha Daubler-Gmelin, a svakodnevno su se i objavljivale ankete koje su pokazivale da je većini Nijemaca dosta ESM-a i svega što ide uz spas eura. Čak su i angloamerički mediji blisko pratili njemački Ustavni sud nazvavši 12. rujna 'Decision Day', odnosno dan odluke.

Kada je jučer u deset sati prijepodne Ustavni sud u Karlsruheu predstavio svoju odluku javnosti, dogodilo se ono očekivano – politika kancelarke Angele Merkel je, uz sitne primjedbe, podržana i pravnički ovjerena. Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da se Ustavni sud odjednom pretvorio u 'svjetsko čudo', ali i da je sve to dio 'klasične taktike Angele Merkel: s vremena na vrijeme u prvi plan gurnuti i druge institucije, od Svjetske banke preko Troike ili Europskog suda pa do MMF-a. Tada je pažnja javnosti na njima, a kancelarka na miru može raditi svoj posao, bez odgovora na njoj iritantan pitanja kada ćemo konačno spasiti taj euro'. Dakle, iako su oči svjetskih medija bile usmjerene na sud u Karlsruheu i njegovog predsjednika Andreasa Voßkuhlea, FAZ konstatira da je to bio 'dan Angele Merkel'.


Slično zaključuje i Der Spiegel, koji je objavio komentar pod naslovom 'Odluka pokazala slabost Ustavnog suda u EU-pitanjima', u kojem piše da se dogodilo 'očekivano' te da očito ni nacionalni ustavni sud 'ne može zaustaviti Europsku uniju' u njezinim namjerama. Der Spiegel upozorava da je cijela stvar pokazatelj slabosti sudstva te napominje da se već u velikoj mjeri zaobilaze i parlamenti kada je riječ o odlukama oko spasa eura. Taj manjak demokracije te slabljenje institucija će se 's vremenom sve jasnije primjećivati', ističe Der Spiegel.

Ljevičarski Die Tageszeitung pak napominje da 'spasitelji eura' jašu dalje te da se baš i nisu brinuli oko odluka Ustavnog suda Njemačke pa je luksemburški premijer i predsjednik Eurogrupe Jean-Claude Juncker napomenuo da ESM treba uspostaviti što prije. Slijedi i Fiskalni pakt te uspostavljanje bankovne unije, dakle sve ono što kancelarka Angela Merkel želi postići. Nakon jučerašnje odluke o ustavnosti ESM-a jasno je da joj se suci iz Karlsruhea neće usprotiviti.