I VOJSKA U AKCIJI

Još gori kod Skradina i na području Komina

13.08.2012 u 19:56

Bionic
Reading

Požare na području Skradina te na području Komina - Kule Norinske i dalje gase vatrogasci iz lokalnih i kontinentalnih vatrogasnih postrojba te pripadnici Hrvatske vojske, a pomažu im i zračne snage, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

Gori brdo Kotor u Crikvenici

Na brdu Kotor u Crikvenici, na izlazu prema Triblju, oko 18 sati je izbio požar, javlja Policijska uprava primorsko-goranska.

Gori borova šuma i visoko raslinje iza rasadnika. Požar je, prema riječima Darija Gauša, zamjenika zapovjednika JVP Rijeka, zaokružen, a gasi ga 50 vatrogasaca s 20 vozila. U pomoć pri gašenju pozvan je i jedan Air Tractor. Zbog požara je za promet zatvorena Kotorska ulica.
(Karmen Mrkić)

Požar na području Skradina koji je zahvatio, kako se procjenjuje, 420 hektara, aktivan je na kranjem sjeveroistočnom dijelu zahvaćenog područja, na minski sumnjivom terenu. Zahvaćena je trava, nisko raslinje, smrika i borova šuma.

U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 115 vatrogasaca i 42 vozila. Požar gase i 42 vatrogasca iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovačke županije te 50 pripadnika hrvatske vojske. U gašenju sudjeluju i zračne snage, navodi se u priopćenju.

Požar otvorenog prostora na području Komina - Kule Norinske i dalje gase vatrogasci, kojima pomažu iz zraka tri kanadera.

U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 95 vatrogasaca. Požar gasi i 41 vatrogasac iz Varaždinske županije, Međimurske županije i Krapinsko-zagorske županije koji su na to požarište upućeni tijekom noći. U gašenju sudjeluje i oko 100 pripadnika hrvatske vojske.

Procjenjuje se da je opožareno oko 1.000 hektara trave, niskog raslinja i šume, stoji u priopćenju DUZS-a.

Hina: Stanje na požarištu u dolini Neretve i dalje teško

Stanje na požarištu u dolini Neretve, na području Komina i Kule Norinske, i dalje je teško, a gasitelji i dalje čine sve kako bi požar stavili pod nadzor, objavila je večeras Hina.

Po riječima vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, posebno je teško bilo poslijepodne, kada se pojačao maestral, a vatra je zaprijetila naseljima Momićima i Matijevićima.

No, vatrogasci su uspjeli odbraniti sve kuće i nitko nije stradao. Veliku pomoć pružile su im zračne snage na zapadnom i istočnom dijelu požarišta. Tijekom gašenja jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen.

Osim 95 pripadnika vatrogasnih postrojba Dubrovačko-neretvanske županije, požar gasi i 41 vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

Po sadašnjim procjenama, vatra je zahvatila više od tisuću hektara trave, niskog raslinja i šume.

"Pred nama je duga noć, ali očekujemo da ćemo uspjeti i požar staviti pod kontrolu", rekao je Stjepan Simović.

Kako je priopćio DUSZ, na području Dubrovačko-neretvanske županije i dalje je u tijeku gašenje požara na području Mokošice, a požar je aktivan još na zapadnom dijelu požarišta prema Grabovici.