vremenska prognoza

Još danas paklene vrućine, navečer velika promjena vremena, pogledate što nas čeka za vikend

26.07.2019 u 06:50

Bionic
Reading

Pretežno sunčano, ali nestabilno. U unutrašnjosti će uz lokalno jači razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, ponegdje moguće i izraženijih, osobito u središnjim i gorskim krajevima, a poneki je pljusak navečer i u noći na subotu moguć i na sjevernom Jadranu

Vjetar slab i umjeren jugozapadni, duž obale i južni, prema kraju dana jugo u jačanju, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 30 do 35 stupnjeva Celzijevih.

Slično kao i prethodnih dana, na području cijele zemlje bit će vruće, zbog čega će postojati umjerena opasnost od toplinskog vala, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i velika.

Tople noći neće omogućiti adekvatan odmor i san, pa se kod mnogih ljudi mogu javiti umor, manjak koncentracije, razdražljivosti i slabost. Preporučuje se adekvatna zaštita od visokih temperatura, lagana prehrana uz dovoljno tekućine i zaštita od UV zračenja.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 27. srpnja 2019. Izvor: DHMZ / Autor: tportal

U subotu će u većem dijelu Hrvatske biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom i nestabilno. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine, češće poslijepodne, kada lokalno mogu biti izraženiji. U Dalmaciji pretežno sunčano.

Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, uz lokalne nestabilnosti prolazno i pojačan, a na Jadranu jugo.

Najniža jutarnja temperatura od 17 do 21, na Jadranu od 22 do 26, a najviša dnevna između 29 i 33 stupnja Celzijeva.

  • +55
Sunčanje i kupanje na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Za vikend će vrućina popuštati diljem Hrvatske pa će u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom području temperature uglavnom biti ispod 30 stupnjeva Celzijevih, javlja HRT. No već za vikend će biti još nestabilnije nego u petak pa će osim povremenih mjestimičnih pljuskova i grmljavine biti i olujnih nevremena, vjerojatno najčešćih i najžešćih u nedjelju, osobito u zapadnim i južnim krajevima.

Od utorka se pak ponovno povećava vjerojatnost sunčanijeg vremena. Na većem dijelu Jadrana će najnestabilnije biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne. No mjestimični pljuskovi i grmljavine, pa i izraženiji, mogući su već u subotu, uglavnom na sjevernom dijelu. Jugo će u subotu biti sve češće i jače, a potkraj nedjelje će vjerojatno samo prolazno zapuhati bura i tramontana, većinom ne odviše jake.