U PRIPREMI NOVA TESTIRANJA

Jong-il želi najmlađeg sina za nasljednika

02.06.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Rusija i Kina traže da Vijeće sigurnosti UN-a "uvjerljivo odgovori" Sjevernoj Koreji na nuklearni pokus, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova, a agencije pišu da izolirana zemlja priprema nova testiranja raketa i nasljednika bolesnom Kim Jong-ilu

ZAGREB/MOSKVA - Ministri vanjskih poslova "Sergej Lavrov i Yang Jiechi suglasili su se da Sjevernoj Koreji treba uvjerljivo odgovoriti kako Vijeće sigurnosti ne prihvaća njezino oglušivanje o rezolucije Vijeće sigurnosti i nepoštivanje sporazuma o neširenju oružja za masovno uništenje", navodi se u priopćenju ruskog MVP-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se poslije telefonskog razgovora šefova diplomacija dviju zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti koje su uz Sjedinjene Države, Japan te dvije Koreja, ujedno i članice šesterostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Pregovori su počeli 2003. s nakanom da Pjongjang odustane od nuklearnih aktivnosti u zamjenu za izdašnu pomoć u energetici.

Međutim, Sjeverna Koreja povukla se iz pregovora u travnju pošto ju je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo zbog ispaljivanja rakete 5. travnja.

Od tada je Sjeverna Koreja izvela i podzemni nuklearni pokus 25. svibnja, nakon čega je slijedilo ispaljivanje raketa kratkog dometa.

Sjeverna Koreja planira nova testiranja raketa, pišu u utorak svjetske agencije na temelju izvješća i analiza stručnjaka, a AP ističe da susjedna Južna Koreja zbog toga jača svoju pomorsku obranu.

Podzemni nuklearni pokus što ga je izvela Sjeverna Koreaj izazvao je napetosti u regiji, navode agencije i prenose da se sve događa u vrijeme kada je bolesni sjevernokorejski vođa Kim Jong-il vjerojatno najmlađeg, trećeg sina Jong-una odlučio imenovati nasljednikom vlasti.