KIMOVA OBRATNICA

Jong-il za denuklearizaciju Korejskog poluotoka

23.01.2009 u 14:19

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka te želi mirnu koegzistenciju sa svim stranama, izjavio je u petak državni čelnik Kim Jong-il

PEKING - Kim je to izjavio tijekom posjeta Pjonjgangu visokog kineskog dužnosnika, prenosi kineska agencija Xinhua. Kineski dužnosnik, voditelj Odjela KP kine za međunarodne odnose prvi je strani političar koji se sastao s Kimom otkad je, kako se nagađa, sjevernokorejski predsjednik u kolovozu doživio moždani udar.

"Sjevernokorejska strana posvetit će se pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka te se nada mirnoj koegzistenciji s ostalim zainteresiranim stranama", prenijela je Kimovu izjavu agencija Xinhua, ne donoseći pojedinosti o stanju Kimova zdravstvenoga stanja. Analitičari vjeruju je ovaj sastanak dokaz kako je Kim u stanju voditi državu, točnije donositi važne odluke.

Mediji u Sjevernoj Koreji u proteklih su nekoliko mjeseci objavili niz izvješća o Kimovim posjetima vojnim postrojbama, tvornicama i poljoprivrednim dobrima, ne preciziravši, međutim, kada su one realizirane.

Reuters, koji je prenio informaciju agencije Xinhua o susretu Kima s kineskim dužnosnikom, istaknuo je da sjevernokorejski mediji još nemaju vijesti o tome.

Nagađanja o zdravstvenome stanju sjevernokorejskog lidera, prisutna već dulje vrijeme, ponovno su aktualizirane prošli tjedan, nakon što je južnokorejska novinska agencija Yonap objavila da je Kim svojega najmlađeg sina, Jong-una, odredio svojim nasljednikom.