PODIJELJENA DRŽAVA

Jonathan i službeno pobjednik izbora u Nigeriji

19.04.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Na predsjedničkim izborima u Nigeriji pobijedio je Goodluck Jonathan, izvijestilo je u ponedjeljak Neovisno državno izborno povjerenstvo

Jonathan, dosadašnji predsjednik i kandidat Narodne demokratske stranke, osvojio je 57 posto glasova (22,8 milijuna glasova), a njegov politički protivnik Muhammadu Buhari osvojio je 31 posto glasova ili oko 12,2 milijuna glasova, prenio je Reuters.

Snage sigurnosti poslane su u ponedjeljak na ulice sjevernih gradova Nigerije ne bi li obuzdale prosvjede mladih, nezadovoljnih izbornim rezultatima.

Promatrači su te izbore ocijenili najpoštenijima u više desetljeća, ali Buharijevi pristaše optužuju vladajuću stranku da ih je lažirala. Rezultati pokazuju koliko je najmnogoljudnija afrička država politički podijeljena jer je Mohamad Buhari uvjerljivo pobijedio na muslimanskome sjeveru, a Jonathan na uglavnom kršćanskome jugu zemlje.

Stupovi dima dižu se nad sjevernim gradom Kadunom jer prosvjednici pale barikade od guma. Skupine mladih izvikuju 'Hoćemo Buharija, hoćemo Buharija'.

Vojnici bičevima rastjeruju prosvjednike u gradu Kanu, sjevernome gradu s najviše stanovnika. Reutersov novinar javio je da čuje pucnjavu i vidi prosvjednike kako bacaju kamenje.