KURIKULARNA REFORMA

Jokić: U novi natječaj se ulazi bez analize prethodnog

16.01.2018 u 10:01

Bionic
Reading

Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, gostujući na N1 televiziji naveo je da se u novi natječaj za voditelja i članove ERS-a ulazi bez analize svega što se ranije događalo

 'Nemamo odgovor jer je ta reforma ušla u izrazito politiziranu i politikantsku sferu gdje se čak i partneri u vlasti bore oko i za reformu, obrazovanje jest političko pitanje, ali ne može biti dnevnopolitičko pitanje. Trenutno ovo što imamo nije dobro za proces reforme, a važno je očuvati ga, imati smislen proces koji ima svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, potrebni su vrijeme i mudrost koju baš ne vidim', smatra Jokić.

Upitan je li informatika postala cjelokupni simbol reforme kazao je da to ne bi bilo dobro jer uvođenje jednog predmeta ne može rezultirati cjelokupnim pomacima što ne znači da informatiku ne treba uvesti.

Na pitanje kako vidi situaciju oko Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) kazao je kako je to jedan od inidkatora onoga o čemu govori.

'Kad pogledate natječaj za ERS, ukazuje na to da će se proces opet pokrenuti, ali zadaća te skupine nije jasna. Ključno je da nije jasno što je bilo s prethodnim natječajem i mislim da se tu krije izlaz iz cijele situacije', smatra Jokić i dodaje da je Hrvatska dvaput izašla na ulicu zbog te reforme.

Naveo je da ukoliko politika ne odgovori na pitanja vezana uz prošli natječaj, za kojeg postaje indicije da je bio zagađen, u njemu ne vidi sebe, ali ni sedam ljudi s kojima je radio.  

  • +31
Sva lica Borisa Jokića Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Ako se raščisti, razmislili bi i ponavljam - politika ne mora biti prljava stvar, moneta u političkoj trgovini ne može biti obrazovanje, apeliram na sve da to osvijeste i treba se boriti za ideale i principe i očuvati svoj integritet', zaključio je Jokić na N1.