liberalni forum

Jokić smatra da se Hrvatska može obraniti od radikalizma i populizma, pogledajte kako

16.02.2019 u 12:59

Bionic
Reading

"Obrazovanje i kultura kao brana populizmu i radikalizmu" naziv je liberalnog foruma na kojemu je u subotu znanstvenik u Institutu za društvena istraživanja Boris Jokić ustvrdio da Hrvatska itekako ima šanse obraniti se od radikalizma i populizma, a temeljni mehanizam za to je, rekao je, utjecanje na političke stranke i strukture

Forum je održan u suradnji s Građansko-liberalnim savezom (GLAS) i uz potporu Europske alijanse liberala i demokrata (ALDE).

Kao neovisna i nestranačka osoba moje je da na ovakvim mjestima govorim kako političke stranke pa i ova ne bi zabrazdila u populizam. Kada govorimo o obrazovanju i kulturi, radi se o važnim društvenim resorima koji ne trpe populistička rješenja, a ako u njima dođe do takvih tendencija to može negativno završiti, ocijenio je Jokić te dodao kako se može napraviti tolerantno društvo koje nije zasnovano na populizmu.

Osnovni mehanizam je komunikacija i suradnja različitih ljudi, manje govorenja, a više slušanja, poručio je Jokić.

Jokić: Dobro je kad političari shvate svoju pogrešku

Pojava populizma i radikalizam je europski i svjetski fenomen, a osnovni uzrok tome su političari, ako ne govore s integritetom i nisu odgovorni u poslu, ako lažu i lažno obećaju onda nije čudno da se javljaju populističke tendencije, upozorio je Jokić.

Ali ipak, dodao je, u jedom društvu kao što je hrvatsko postoji prostor za neke druge, na razumu utemeljene odluke da se znanstveno i utemeljeno na činjenicama donose različite politike. Duboko vjerujem da Hrvatska nije otišla daleko u lavini populizma i da ima prostora da se stvari poprave, istaknuo je Jokić.

  • +31
Boris Jokić Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Na pitanje o mogućnosti povratku "Ježeve kućice" u školsku lektiru, Jokić je odgovorio kako je dobro kada političari shvate svoju pogrešku, a loše je kada to moraju učiniti na pritisak javnosti i osoba iz intelektualne sfere.Trebali bi se više konzultirati sa stručnjacima i ne donositi naprasne odluke, ali zapravo je dobro kada shvate da su pogriješili. Ne samo "Ježeva kućica", nego i druge knjige će biti i moraju biti dio hrvatske škole, naglasio je Jokić.

Radoš (GLAS/ALDE): Populističke pojave kao upozorenje "klasičnim" strankama

Zastupnik u Europskom parlamentu (GLAS-ALDE) Jozo Radoš smatra kako su te pojave već postale opasne i da su snažne one snage koje zapravo samo napadaju, a ništa nisu u stanju stvoriti

Mislim da bi se regularne, standardne, tradicionalne političke snage koje nisu uspjele naći odgovore na neka pitanja - zbog toga se i pojavio populizam - trebale na neki način koncentrirati i biti bolje te pružiti građanima ono što očekuju od onih koji se bave javnim poslom. To može biti neka vrsta upozorenja klasičnim političkim pokretima, snagama i strankama da budu bolje, smatra Radoš.

Obrazovanje je najveća zadaća i naša je muka s obrazovanjem u posljednjih 15 godina što smo stalno u nekim reformama, a ništa se zapravo ne događa, jer ni u jednom segmentu hrvatskog obrazovnog sustava nema snažnih pomaka. Želim upozoriti na to i pozvati da se ozbiljnije odnosimo prema tome, rekao je Radoš.

Vesna Pusić (GLAS): Mladi skloni autoritarnim vođama, to odražava i kvalitetu obrazovanja 

Saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić drži kako je već "pet minuta poslije 12" te je upozorila kako neka istraživanja s Instituta za društvena istraživanja i Bogoslovnog fakulteta pokazuju da su najautoritarniji i najkonzervativniji upravo najmlađi između 18 i 30 godina "i to je već dovoljno zabrinjavajuće" jer to u stvari odražava kvalitetu obrazovanja.

Hrvatska, cijela regija pa i Europska unija padaju u kvaliteti obrazovanja, u prvih deset zemalja nema ni spomena Hrvatske, upozorila je Pusić.

Gledajući činjenice vidi se da "nešto ne štima", ti mladi su lideri i birači sutrašnjice, neki već i danas.To su ljudi koji trebaju preuzeti svoje zemlje, a vidljivo je da su skloni u najvećoj mjeri, više od drugih dobnih skupina, autoritarnim vođama, modelima koji dokidaju demokraciju i participativnost i to od nekuda vuku. Naša je zadaća da razgovaramo o tim temama, rekla je Pusić dodavši kako je potrebno puno vremena da bi se u obrazovanju vidjeli pomaci, pa i desetak godina. To je  puno vremena i nije tako strašno, ali treba početi već danas, dodala je Pusić.