ŠUSTAR ZOVE NA PROSVJED

Jokić nakon sastanka na Pantovčaku: Ostajemo pri ostavkama!

31.05.2016 u 16:36

  • +3

Šustar i Jokić nakon sastanka s predsjednicom Grabar-Kitarović dali izjave

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Bionic
Reading

Mi čvrsto ostajemo kod naše ostavke, no pomoći ćemo svakome tko će nastaviti ovaj posao nakon nas, rekao je za tportal Boris Jokić u prvoj reakciji nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i ministrom Predragom Šustarom

'Bilo kakvi politikantski utjecaji na ovaj proces, kao i politikantska svojatanja mogu samo škoditi reformi', poručio je Jokić.

'Ovo je reforma građana Hrvatske, odgojno obrazovnih radnika, akademske zajednice, djece i roditelja, a ne političkih struktura. Mi ostajemo kod ostavke. Pomoći ćemo svakome tko će na procesu raditi dalje. Zahvaljujemo svima na potpori Cjelovitoj kurikularnoj reformi, a posebno predsjednici Kolindi Grabar Kitarović', dodao je Jokić.

Na pitanje vidimo li se sutra na prosvjedu, Jokić je rekao da još ne zna, da će tek vidjeti hoće li doći.

Nakon sastanka, održanog baš uoči sutrašnjih prosvjeda, trojac je održao konferenciju za medije, a Šustar je istaknuo: 'Svima nam je posebno stalo da se uoči sutrašnjih, ne bih rekao prosvjeda, nego podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, jer svi to želimo, da smiri stanje. Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca, obitelj.'

'Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu', kazao je Šustar na konferenciji koju se moglo pratiti u izravnom prijenosu na televiziji N1.

'Jasna je poruka - cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva. Iskoristimo ovu reformu da ih ojačamo. Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je: vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije', kazao je Šustar.

Jokić je po završetku sastanka kazao kako je jasno da je reforma kurikuluma važna. Zahvalio je na inicijativi za sastankom, 'spremni smo dati dodatne savjete. Ali nismo spremni i dalje na politikantstvo u obrazovanju. Ova reforma je reforma nastavnika, ravnatelja, teta iz vrtića, roditelja i djece i kao takva jedina ima smisla', poručio je Jokić.

Dodao je kako je želja bila promijeniti učenje činjenica napamet u učenje kritičkoga načina razmišljanja te poticanje mladih ljudi na istraživanje: 'Sastanak vidim kao otvaranje dijaloga. Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu inzistiramo jest odmicanje politikantstva od obrazovanja. Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces'.

'On nije njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvijek treba biti ispred politike. Ako to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti', kazao je Jokić i zaključio: 'Hrvatska doista može bolje.'

Da je riječ o izrazito bitnoj stvari, potvrdila je i Grabar Kitarović: 'Držim da je riječ o prebitnoj stvari i pitanju za budućnost domovine da bi se politički dijelili. Utvrdili smo zajedno da se kurikularna reforma mora nastaviti, riječ je o budućnosti djece i domovine. U javnoj raspravi će svatko imati pravo izreći svoje mišljenje, pa i političari. Ja se obvezujem, kao predsjednica Republike, da ću učiniti sve da otklonim političke utjecaje na proces kurikularne reforme i da rasprava bude rasprava zajedništva i da se vodi računa o cjelovitoj reformi koja će voditi računa o potrebama tržišta, kako bi naša djeca bila rame uz rame najuspješnijima i najrazvijenijima.'

'Pozivam roditelje i struku da se uključe, i ja ću se kao roditelj uključiti, nadam se da ćemo u konstruktivnom procesu i dijalogu provesti reformu koja će trajati i koja će odgovarati i postaviti hrvatsku školsku djecu u prve klupe, aktivne klupe, koje će voditi računa i aktivno sudjelovati u razvoju domovine i gospodarstva, a ne u zadnje, pasivne klupe, gdje će se skrivati, jer nisu imali vremena niti su roditelji imali mogućnosti. O svemu tome razgovarat ćemo u okviru javne rasprave. Pozivam sve da se uključe u javnu raspravu, ali imajući u vidu nacionalni interes, a ne partikularne političke interese bilo koje stranke ili bilo koje ideologije', zaključila je Grabar Kitarović.