što sa sjevernom irskom?

Johnsonov apel Ursuli von der Leyen da ozbiljno razmotri prijedloge izmjene sporazuma o brexitu

22.07.2021 u 15:43

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson apelirao je u četvrtak na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da ozbiljno razmotri britanske prijedloge promjena sporazuma o brexitu, koji se tiču protokola o Sjevernoj Irskoj

"Premijer je objasnio da je način na koji protokol trenutno funkcionira neodrživ. Rekao je da ne može doći do rješenja putem postojećih mehanizama protokola i da bismo zato iznijeli prijedloge značajnih promjena protokola", rekao je Johnsonov glasnogovornik novinarima, referirajući se na telefonski poziv dvoje čelnika ranije tijekom dana.

"Apelirao je na EU da ozbiljno razmotri prijedloge i surađuje s Ujedinjenim Kraljevstvom na njima. Postoji ogromna prilika da se pronađu razumna, praktična rješenja za poteškoće s kojima se suočavaju ljudi i tvrtke u Sjevernoj Irskoj te da se poboljša odnos Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije", dodao je.

London je zatražio u srijedu od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.

EU je odmah odbacila takav zahtjev, poručivši da Velika Britanija treba poštivati međunarodne obveze. Bruxelles je ukazao na činjenicu da je o tom protokolu pregovarao britanski premijer Boris Johnson.

Protokol je bio ključni dio nagodbe o brexitu, koju je podržao Johnson. Protokolom je Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog europskog tržišta za robu, ali zato se moraju provoditi kontrole robe koja prelazi Irsko more.

Tvrtke u Sjevernoj Irskoj kažu da to šteti trgovini, a sjevernoirski unionisti prosvjedovali su zbog slabljenja veza s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.