britanski premijer

Boris Johnson u Kijevu povodom Dana neovisnosti, Zelenski mu uručio najviše ukrajinsko odličje

24.08.2022 u 19:45

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson je u Ukrajinu

Britanski premijer Boris Johnson došao je u Kijev, objavio je njegov ured na Twitteru, na 31-godišnjicu obilježavanja Dana neovisnosti.

Tim povodom Johnson je poručio: 'Ukrajina može i pobijedit će u ovom ratu'.

'Ovo je treći posjet Borisa Johnsona Ukrajini od početka ruske invazije. Nemaju sve zemlje sreću da imaju takvog prijatelja', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primajući visokog gosta. Zelenski je uručio Johnsonu Red slobode, najviše ukrajinsko odličje koje može dobiti strani državljanin.

'Ukrajinci imaju snažnu želju da se obrane. I to je ono što (Vladimir) Putin ne shvaća', rekao je Boris Johnson pred novinarima. 'Branite svoje pravo na život u miru i u slobodi i zato će Ukrajina pobijediti', dodao je najavivši novu vojnu pomoć Kijevu vrijednu 64 milijuna eura.

'Ono što se događa u Ukrajini tiče se svih nas. Zato sam danas u Kijevu. Zato će Velika Britanija i ubuduće biti uz naše ukrajinske prijatelje', objavio je na Twitteru Johnson koji će otići s dužnosti za nepuna dva tjedna. Johnson je među zapadnim političarima koji su pružili Ukrajini najodlučniju potporu u sukobu s Rusijom i u Kijevu ga veoma poštuju.

  • +11
Dan neovisnosti Ukrajine u Londonu Izvor: EPA / Autor: TOLGA AKMEN

Dana 9. travnja doputovao je u Ukrajinu kao prvi čelnik neke zemlje iz G7 od početka rata koji je počeo 24. veljače. London od tada pruža Kijevu osobito snažnu vojnu pomoć. U prigodi svog drugog posjeta Kijevu sredinom lipnja najavio je sveobuhvatan program obuke ukrajinskih snaga, nakon čega se sa Zelenskijem prošetao pustim središtem Kijeva, što su Ukrajinci dočekali sa simpatijama.