pretilost kao rizik

Johnson poziva Britance da smršave zbog covida-19

27.07.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Premijer Boris Johnson je svoju vlastitu borbu s prekomjernom težinom iskoristio kako bi Britance u ponedjeljak pozvao da poboljšaju svoju tjelesnu formu i uhvate se u koštac s pretilošću, rizičnim čimbenikom za oboljele od novog koronavirusa

Nove vladine mjere osmišljene kako bi ljudi smanjili svoju težinu uključuju zabranu televizijskog i internetskog oglašavanja brze hrane prije devet sati navečer, čime bi se stalo na kraj 'junk' hrani i praksi "platite jedan, drugi obrok je besplatan".

Također bi se na jelovnicima velikih restorana označavao broj kalorija u jelima, a moguće je da će i alkoholna pića biti na udaru mjerača kalorija.

Sam premijer je nakon što je prebolio covid-19 odlučio smanjiti tjelesnu težinu i do sada je izgubio šest kilograma. Naime, Johnson je reagirao na upozorenja liječnika da pretile osobe koje su oboljele od covida-19 imaju teži oblik bolesti i pod povećanim su rizikom od smrti.

Johnson uživa reputaciju "bon vivanta" koji ne odolijeva hrani i vinima niti u kasnim noćnim satima, ali je istovremeno u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika Londona zagovarao korištenje bicikla za dolazak na posao, a također je uveo i "Borisove bicikle" za javnu upotrebu.

Pretilost je nazvao "tempiranom bombom" s kojom se vlada mora obračunati.

Premijer je na Twitteru priznao da je oduvijek htio izgubiti koji kilogram, ali da mu to baš i nije uspjevalo, sve dok se nije zarazio novim koronavirusom.

"Kada sam završio na intenzivnoj njezi jer sam bio jako bolestan, imao sam previše kila (...) i da vam pravo kažem, bio sam debeo", priznao je Johnson.

Osim zdrave hrane, njegov novi režim uključuje i lagano jutarnje trčanje.

Johnson se često izrugivao s "dadiljanjem" države i nada se da nove zdravstvene mjere nisu "previše docirajuće" već da radije predstavljaju poticaj Britancima da se dovedu u formu.

Više od 60 posto Britanaca ima prekomjernu težinu ili su pretili, a od njih su u Europi jedino deblji stanovnici Malte.