backstop problem

Johnson poručio Europi: Loptica je sada u vašem polju

07.10.2019 u 16:18

Bionic
Reading

Loptica je sada u vašem polju, rekao je u ponedjeljak premijer Boris Johnson Bruxellesu pozivajući europske partnere da žurno podrobno razmotre njegov posljednji prijedlog kojim bi se izbjegao neuređen Brexit do zadanog roka 31. listopada.

Samo 24 dana do isteka roka koji je Johnson opetovano zacrtao kao krajnji za izlazak iz Europske unije, nijedna od dviju strana ne želi snositi krivnju za odgodu ili neuređen izlazak, dakle bez sporazuma.

Europski čelnici hladno su primili posljednji Johnsonov prijedlog za premoštenje nesuglasica kojim je u srijedu ponudio kompromisno rješenje za irsku granicu, a upravo ona je najbolnije pitanje.

"Našim prijateljima kažemo da je naša ponuda vrlo velikodušna, poštena i razumna. Željeli bismo sada čuti što oni o tome misle", rekao je Johnson novinarima.

"Ako imate pitanja o bilo kojem od tih prijedloga koje smo iznijeli, hajde da ih podrobno raspravimo", rekao je Johnson Europljanima.

Po Johnsonovu prijedlogu za granicu između Republike Irske, koja je članica Europske unije i Sjeverne Irske, britanske pokrajine kojom upravlja Velika Britanija, Sjeverna Irska napustila bi carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. ali bi, uz pristanak sjevernoirske skupštine, nastavila provoditi europsku legislativu za poljoprivredne i druge proizvode, što Johnson naziva "otočnom regulatornom zonom".

  • +7
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio te zone.

 EU se mora pridružiti komproisima koje je iznijela Britanija kako bi osigurala sporazum o Brexitu, rekao je u ponedjeljak Johnsoov glasnogovornik. 

Priznao je da su pregovori o Brexitu pod pritiskom i da Johnson razgovara sa stranim čelnicima o planovima koje je iznio prošli tjedan.

"Premijer još vjeruje da postoji mogućnost da dobijemo sporazum, no EU mora shvatiti da se 'backstop' mora ukloniti da bi se to ostvarilo", rekao je glasnogovornik. 

Backstop je kontroverzni "sigurnosni mehanizam" kojim se trebala izbjeći tvrda granica na Irskom otoku, ali kritičari ocjenjuju da bi taj mehanizam mogao na dugo razdoblje vezati Ujedinjeno Kraljevstvo za europske propise.